latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:30 ⇒ 16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија: Тона угља награда за оне који смршају

Аман Тулејев, гувернер угљем богате сибирске области Кемерово, дошао је на занимљиву, али и врло корисну идеју како да своје суграђане са вишком килограма приволи да смршају: понудио им је као награду тоне угља за огрев.
Угаљ за губитак килограма - Фото: РТРС
Угаљ за губитак килограмаФото: РТРС

 Он је локалним званичницима рекао да је био инспирисан сличном кампањом која је пре неколико година покренута у Дубаију, где су власти онима који би успјели да "стешу" линију поклањали злато.
 "Угљем ћемо плаћати сваки губитак килограма, и то не у грамима већ у тонама", изјавио је Тулејев агенцији РИА Новости.
 Власти у Дубаију су 2013. године подијелили злата у вриједности у око 2,8 милиона дирхама (762.942 долара), након што су се обавезале да ће дати по грам злата за сваки изгубљени килограм.
 Русија је један од водећих извозника угља у свијету. Већи дио тог угља потиче из рударског басена Кузбас у области Кемерово.
 Она је, такође, послије Литваније, друга најдебља нација од свих бивших совјетских држава, према подацима Свјетске здравствене организације  из 2014.
 "Треба да схватимо да су влади потребни здрави појединци", истакао је гувернер Кемерова.
 Његов представник за штампу Антон Горелкин изјавио је за агенцију Интерфакс да Тулејев планира да организује ријалити шоу који ће се приказивати на локалној телевизији и на ком ће се дијелити награде у угљу.
 "Учесници ће се борити са вишком килограма и учити о здравој исхрани, а побједник ће освојити награду: неколико тона првокласног угља", навео је Горелкин.
 Како преноси АФП, Тулејев је већ покушао да подстакне суграђане да више пазе на линију тако што је почетком године дјеци поклонио 5.000 бицикала и 5.000 нордијских штапова за ходање.
 Изгледа, међутим, да се сви ови позиви у корист здраве исхране и редовне физичке вежбе много не односе на самог Тулејева који, ако је судити по његовом изгледу, очигледно ужива у  висококалоричној храни.
 На његовом вебсајту стоји фотографија на којој гувернер припрема традиционални сибирски специјалитет, пелмени, сличан равиолама са месом.