latinica  ћирилица
11/11/2015 |  13:57 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Невјероватна моћ ђумбира

Ђумбир може смањити величину тумора простате за 56%. Друга студија је показала да је ђумбир 10.000 моћнији од хемотерапије приликом лијечења рака дојке.

За куркуму се већ дуго зна да има лековита дејства и да даје одличне резултате у лијечењу рака, али сада нова истраживања показују да је ђумбир исто толико моћан као алтернативни третман у борби против рака.

Студија са универзитета у Џорџији је потврдила да ђумбир може смањити величину тумора простате за 56%. Друга студија је показала да је ђумбир 10.000 моћнији од хемотерапије приликом лијечења рака дојке.

Матичне ћелије рака узрокују читав спектар тумора, а не само рак дојке. Ове ћелије су одговорне за стварање различитих подтипова ћелија које стварају колонију тумора. Иако ћелије рака чине само од 0.2 до 1% тумора, оне су скоро “бесмртне“.

То значи да су матичне ћелије у стању да се обнове, отпорне су на конвенционална хемотерапеутска средства, способне су за деобу и стварање нових колонија тумора. Једини начин да се у потпуности превазиђе болест је да се униште матичне ћелије рака унутар тумора.

Нова студија показала је да је састојак у ђумбиру познат као шогаол веома активан антиканцерогени састојак. Овај састојак се производи када се коријен ђумбира осуши или скува. Постоји нешто врло специфично код овог састојка што га чини супериорним у односу на хемотерапију.

Истраживачи су установили да само ова компонента ђумбира убија ћелије рака, остављајући здраве ћелије нетакнуте. То га веома разликује од конвенционалних третмана рака који не приказују ту врсту селективне цитотоксичности, што значи да заиста могу нашкодити пацијенту.

Када је ријеч о раку дојке, шогаол значајно утиче на ћелијски циклус што доводи до брже смрти ћелија рака, и то кроз индукцију аутофагије. Такође, шогаол спрјечава формирање чворића рака. Међутим, то није једина добра ствар у вези са овим запањујућим састојком.

Ова студија је такође открила да је 6-шогаол 10.000 пута ефикаснији у убијању матичних ћелија рака. Он зауставља формирање тумора и оставља здраве ћелије у животу.

Извор:Новости/webtribune.rs