latinica  ћирилица
11/11/2015 |  12:40 ⇒ 14/11/2015 | 21:54 | Аутор: РТРС

Београд: Сутра премијера документарног филма "Дјеца" (ВИДЕО)

У централној Кнез Михаиловој улици у Београду постављена је изложба фотографија из породичних архива и са снимања документарног филма "Дјеца" аутора Дениса Бојића, посвећеног родитељима који су изгубили по троје дјеце у протеклом рату у БиХ и чувању истине о српском страдању.
Денис Бојић - Фото: СРНА
Денис БојићФото: СРНА

На овој изложби, уприличеној уочи сутрашње београдске премијере овог филма са првенствно антиратном поруком, приказано је 26 фотографија из документарног филма "Дјеца" које на аутентичан и снажан начин преносе суштину и истину српског страдања у Републици Српској, у БиХ.

Бојић је изјавио новинарима да Београђани на овој изложби, која ће трајати до сутра увече, могу да виде све оно што ће видјети и у филму, а то је туга, трагедија и патња српског народа.

"Ово је добра прилика и добро мјесто и вријеме да и Београђани и људи из Србије имају прилику да виде изложбу, те да се упознају са чињеницама које су се дешавале на нашим просторима, којих нисмо били довољно свјесни и нисмо их довољно артикулисано показивали", рекао је Бојић.

Говорећи о утисцима људи који су погледали изложбу, аутор филма је нагласио да су они изненађени, шокирани и затечени и да већина први пут види ове податке.

"То је потребна реакција, јер оваква врста трагедије и истине мора доћи до појединаца, а онда и до заједнице у цјелини, да би знали шта се дешавало у прошлости и знали како се понашати у будућности. Овај филм отвара пуно питања и он има снагу и моћ да нас освијести", истакао је Бојић.

Он од београдске премијере филма очекује реакције гостију сличне као и у Бањалуци, гдје је послије пројекције био мук и људи су остали укопани у мјесту након приказаних тешких чињеница.

Бојић је нагласио да је циљ филма да документује истину која не смије бити скрајнута.

"Имао сам жељу да се оваква трагедија документује и стави у оквир који ће бити отпоран на све што вријеме доноси и да буде дио културе сјећања српског народа, који мало документује ствари из своје историје, која је препуна страшних догађаја", навео је Бојић.

Он је додао да је планиран и фестивалски живот филма, да филм погледају људи у Републици Српској и Србији и земљама региона, као и што више људи ван српског говорног подручја.

Документарни филм "Дјеца" снимљен је у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и на аутентичан начин представља свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у поротеклом рату изгубили по троје дјеце.

Документарни филм "Дјеца" премијерно је приказан 26. октобра у Бањалуци.

Премијера овог филма у Београду биће одржана сутра у 20.00 часова у свечаној сали Југословенске кинотеке, када ће се посјетиоцима обратити аутор филма Денис Бојић, режисер Дарко Бајић и генерални директор РТРС Драшко Милиновић, а очекује се долазак угледних гостију из Србије.