latinica  ћирилица
11/11/2015 |  08:47 | Аутор: РТРС

Биљка која "гуши" усјеве а лијечи људе

Пиревина - Фото: B92
ПиревинаФото: B92

Од екстракта из корена се праве дијететски производи који помажу код лакших облика дијабетеса

Пиревина (Агропyрон репенс) углавном слови за досадан и жилав коров, који се лако размножава и наноси штету пољопривреди. Из тог разлога зову је и пасја пшеница и зубача, не слутећи да посједује бројна љековита својства. Највише је има на њивама и влажним пољима, гдје пушта готово неуништив корен. А, баш из тог коријена, традиционална медицина црпи неслућене могућности. Стабљика изгледом подсјећа на пшеницу, може да израсте и до метар и по. Расте са танких, хоризонталних ризома, који су отпорни на мраз и сушу. Шири се подземним пузавим врежама, који су јој корен.

Има неугледне цвјетове у виду класа, током љета, али се љековити коријен вади тек у јесен. Може да се користи у свјежем стању, док се за зиму сјецка на ситне комадиће, суши и пакује у папирне или јутане врећице. Садржи велике количине карактеристичног полисахарида из реда тритицина, од којег се хидролизом добија фруктоза. Посједује и сапонине, етарско уље, калијум, калцијум, угљоводонике, соли јабучне киселине. Каротин и аскорбинска киселина такође су присутни, али не и скроб.

Да је пиревина љековита, народни љекари су открили још у давним временима посматрајући животиње које су је јеле. У средњем вијеку посебно је цијењен чај, справљан за све болести, као и сок против болова. Данас се користи за лијечење реуме и гихта, малокрвности, болести жучи и плућа, упале слузокоже желуца и цријева. Изузетно је дјелотворна и код менструалних тегоба, кожних оболења, болести бубрега. Препоручује се за чишћење и јачање крви, јетре, слезине. У лечењу депресије запажено је да има благо умирујуће дејсто, а помаже и у отклањању стреса, нервозе, несанице. Сок се циједи из свјежег коријена, праве се чајеви и облоге, а од екстракта у биљци се праве и дијететски производи, који помажу код лакших облика дијабетеса.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Чишћење и јачање крви: 3 кашике ситно исецканог и у авану добро истуцаног корена пиревине, сипајте у литар воде. Поклопите и кувајте на умјереној температури док се не смањи течност за пола. Проциједите и пијте једна шољу 3 пута дневно мјесец и по дана до два. Народни лекари тврде да ће крв након овог периода бити апсолутно прочишћена, ако се потпуно поштују правила припреме и конзумирања.

Артритис: Помијешајте 30 г ситно исјецканог корена пиревине и 10 г милодуха, па 4 кашике мешавине прелијте са 0,5 л кључале воде и оставите да одстоји осам сати. Садржај затим проциједите, а чај пијте 3 до 4 пута дневно, док не осјетите побољшање.

Боље варење: из чајне мешавине од 20 г пиревине, слатког корена, камилице, морача и крушине узмите 3 кашике и сипајте у 4 дл кључале воде, поклопите и оставите осам сати. Затим проциједите и пијте половину ујутру, а остатак увече прије јела. Чај се, због крушине, не препоручује трудницама, дојиљама и дијеци млађој од 12 година.

 

Извор:Новости/Б92