latinica  ћирилица
06/11/2015 |  11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Стан у којем је рођена Пипи Дуга Чарапа постаје музеј

Стан у којем је "рођена" Пипи Дуга Чарапа биће отворен за јавност.
Пипи Дуга Чарапа  (фото: www.dw.com) -
Пипи Дуга Чарапа (фото: www.dw.com)

Како преноси Дојче веле, стан ауторке симпатичних авантура Пипи Дуге Чарапе Астрид Лингерн, у Стокхолму, нетакнут је од њене смрти 2002. године, а насљедници су одлучили да га као музеј отворе за посјетиоце.

Пипи је омиљена јунакиња шведске ауторке Астрид Линдгрен.

Мала отресита дјевојчица с пјегама и риђом косом може да подигне свог коња, који јој је, уз мајмуна, најбољи пријатељ, смије да ради шта хоће и сматра себе најјачом дјевојчицом на свијету.

Када се појавила, родитељи су бранили дјеци да прате њене авантуре.

"Пипи Дуга Чарапа" је била прва књига Астрид Линдгрен (1907-2002), која ће касније стећи свјетску славу управо књигама за дјецу, мада никада није планирала да буде писац.

Причу о Пипи која живи без родитеља измислила је 1941. да би је причала својој болесној ћерки, а записала ју је 1944. године. Романи о Пипи преведени на 50 језика. Снимљено је више цртаних и играних филмова.

У Стокхолму, на адреси Далагатан 46, Астрид Лидгрен је провела већи дио свог живота. Ту су расла и њен дјеца, Ласе и Карин, од којих је касније позајмила идеје за многе књиге.

Приче које је писала, Линдгрен је прво читала својој кћери Карин.

Познате књиге попут "Карлсон с крова", "Емил из Ленеберја" и "Браћа Лавље срце" морале су прво да прођу оштру цензуру дјеце Астрид Линдгрен. Ове књиге и данас се читају широм свијета, а Линдгерн је 1985. у Србији добила Повељу Змајевих дјечијих игара.

Многи њени романи су успјешно екранизовани.

Астрид Линдгрен је прва ауторка дјечијих књига која је добила Награду за мир њемачких књижара (1978). Говор који је одржала поводом награде искористила је да се заложи за одгајање дјеце без насиља. За права дјеце залагала се и у дубокој старости.

Међутим, мисли Линдгрен нису биле само у свијету дјечијих књига, већ је пасионирано пратила и политику, наводи Дојче веле.