latinica  ћирилица
05/11/2015 |  22:05 | Аутор: РТРС

Научници откривају: Скувајте пиринач са упола мање калорија

Експеримент једног студента Факултета хемијских наука на Шри Ланки и његовог ментора показао је да је могуће скувати пиринач тако да садржи 50 калорија мање и има знатно благотворније дејство на организам.
Рижа - Фото: илустрација
РижаФото: илустрација

Истраживачи су то постигли тако што су, у тренутку кључања воде, у њу додали кокосово уље прије него што су сипали пиринач. Тежина кокосовог уља износила је три одсто тежине сировог пиринча планираног за кување.

Након што је пиринач са кокосовим уљем готов, требало би га одмах охладити и ставити у фрижидер на око 12 сати. Након тога је спреман за употребу.

Узрок ове промјене крије се у хемијском саставу хране.

Наиме, нема сав скроб исту структуру. Поједини типови скроба, који се кратко варе, брзо се претварају прво у глукозу, а затим у гликоген. Вишак гликогена лијепи се за наше тело у виду масних наслага уколико прије тога не употребимо довољно енергије да га сагоримо.

С друге стране, друге врсте скроба тешко се варе због тога што се не претварају у глукозу или гликоген, због чега наше тијело складишти мањи број калорија.

Захваљујући одређеним хемијским реакцијама могуће је претворити један тип скроба у други. Другим ријечима, калоричност пиринча зависиће од начина на који га припремите.

Научницима је ово већ било познато, па су опробали осам различитих рецепата на 38 различитих врста пиринча који се узгаја на територији Шри Ланке.

Установили су да се додавањем уља прије кувања пиринча, као и брзим хлађењем када је скуван, драстично мења састав скроба који садржи. Резултат је порција са упола мањим бројем калорија, која је генерално здравија од стандардне чак и када се загрије, пише Индепендент.

Извор: Б92/"Independent"