latinica  ћирилица
05/11/2015 |  08:38 | Аутор: Б92

Који послови највише штете здрављу?

У најризичнија занимања убрајају се посао радиолога и послови у металној индустрији, највише због изложености опасним материјама које могу да угрозе здравље.
Послови који штете здрављу (фото: Thinkstock) -
Послови који штете здрављу (фото: Thinkstock)

Много је послова који су ризичнији у односу на остале, а “Бизнис инсајдер“ направио је листу најризичнијих послова у односу на ваше здравље.

Као здравствени ризици узети су излагање загађивачима, инфекције, зрачење, опекотине, посјекотине, убоди, вријеме проведено у сједењу јер је установљено да недостатак физичке активности може да скрати животни вијек и друге опасности.

На првом мјесту нашао се посао радиолога, а опасности због којих је тај посао најризичнији су радијација, опасност од инфекције и дуги периоди сједења. Затим слиједе послови у металној индустрији који су опасни због загађивања, опасности од опекотина и убода и општа изложеност опасним условима рада. Треће мјесто листе резервисано је за особе које се баве балзамовањем у мртвачници.

На листи затим слиједе: инсталатери и сервисери лифтова, технолози нуклеарне медицине, инсталатери расхладних уређаја, медицинске сестре, оператери у сервисним постројењима за нафту, гас и руднике, оператери у хемијским постројењима, медицински техничари и болничари, сервисери ватросталних материјала, радници на рециклажи отпада, технички оператери нуклеарне опреме, пилоти, копилоти и авиоинжињери, хируршки медицински асистенти, радници на прочишћавању отпадних вода, хистолошки техничари, царински инспектори, ортопеди, ветеринари, анестезиолози, стјуардесе и стоматолози.