latinica  ћирилица
03/11/2015 |  19:44 | Аутор: Вечерње новости

Кич са путовања као драга успомена

Зашто на путовањима често купујемо бескорисне сувенире и носимо их кући. Иако их послије бацају, многи доносе магнете за фрижидер, привјеске, маске, кригле, мајице...
Шоља са именом Вил и Кејт - Фото: 24sata.info
Шоља са именом Вил и КејтФото: 24sata.info

Скоро да не постоји човјек који с путовања није донио неки сувенир, а ова помама за јефтиним успоменама не јењава ни у вријеме интернета и друштвених мрежа.

Занимљиво је, међутим, зашто туристи доносе сувенире, чак и с путовања на којима се нису лијепо провели. Често се дешава да ти сувенири убрзо заврше у канти за смеће.

Више од 90 одсто сувенира производи се у Кини, а постоји и изрека да је неко мјесто постало туристичка дестинација тек када му се име појави на кинеским сувенирима.

Успјешна формула за сувенир гласи: мали, јефтин и кич. Међутим, прави сувенир је лична успомена, а не претрпана колекција магнета који су купљени на аеродромима. Због тога је боље понијети каменчић, чеп од пива, кесицу шећера... Туристички радници се ипак слажу да је куповина кич сувенира била добра одлука уколико измами осмијех на лице мјесецима послијуе путовања.

Куповина неких сувенира као да је постала обавезна ствар која мора да се уради у граду који се посјети. На незваничној листи 10 "најкич сувенира" воде магнети, сњежне кугле и мајице.

1. Маска из Венеције, без обзира на то да ли је магнет или може да се користи на маскенбалу, најпопуларнији је сувенир без којег се туриста не враћа кући.

2. Мини Ајфелова кула је толико популарна да је постала прави бренд. Побиједила је, чак, и мини Биг Бен и гондолу.

3. Матрјошка (код нас позната и као "бабушка") најпопуларнији је сувенир из Русије. 

4. Сњежна кугла Саграда фамилија је популарна највјероватније због цијене, јер ову катедралу ријетко прекрива снијег.

5. Магнет са Дракулом је најпопуларнији у плејади кич сувенира на тему "зуби и крв".

6. Кригла за пиво се из Њемачке, а нарочито у време Октоберфеста, обично донесе, али ријетко користе, па углавном само скупља прашину.

7. Мајица "Волим Њујорк" је, чак, практичан сувенир, који заврши као пиџама.

8. Тањири и шоље с ликовима принца Чарлса и Кејт сада су популарнији од саме краљице!

9. Папирус из Египта више нико не качи на зид, али их туристи и даље купују, поготово када на њему напишу своје име.

10. Моцарт отварач флаша је, додуше, користан суверир. Такође, готово да и не постоји предмет на којем није завршило лице овог аустријског композитора.