latinica  ћирилица
03/11/2015 |  08:31 | Аутор: Б92

Шта откривају промјене на стопалу?

Свака промјена на њима је знак да се нешто дешава у организму, а љекари издвајају неколико најбитнијих
Стопало - Фото: илустрација
СтопалоФото: илустрација

Да ли сте знали да су стопала, као и лице, најбоље огледало вашег здравственог стања? Свака промјена на стопалима је знак да се нешто дешава у организму, а љекари издвајају неколико најбитнијих.

* Уколико примјетите да вам ранице веома споро зарастају, врло је могуће да патите од дијабетеса. Међутим, др Каролин Мекалун, амерички ортопед, каже да то може бити знак и меланома, па препоручује да вас, да бисте искључили сумње, прегледа дерматолог.

* Губитак длачица на ножним прстима често указује на проблеме у циркулацији.

* Изненадни нестанак маља знак је да ваша стопала не добијају довољно крви како би одржали раст длака - каже др Мекалун.

* Грч у стопалима се неријетко доводи у везу са нервним проблемима, али може да буде и показатељ дехидратације или лоше исхране, па се препоручује вјежбање, уношење течности и намирница богатих калијумом, магнезијумом и калцијумом.

* Било би добро да док су вам стопала у води ножне прсте испружите у смјеру носа - савјетује амерички ортопед.

* Хипотиреоза, тзв. лења штитна жлезда је најчешћи узрочник хладних стопала, што може да изазове и губитак косе, вртоглавице, нагло гојење и депресију.

* Отицање, бол и црвенило ножног палца може да буде посљедица гихта, инфекције или артритиса, док жути нокти алудирају на појаву гљивичне инфекције.