latinica  ћирилица
02/11/2015 |  14:15 | Аутор: Б92

Оксфорд добио "Одјељење Да Винчијевог кода"

Универзитет Оксфорд отворио је ново одјељење у ком ће се истраживати поријекло хришћанских реликвија.

Научници су нови центар назвали “Одјељењем Да Винчијевог кода“.

Тим је већ завршио испитивање комада дрвета за које се вјерује да су остаци Часног Крста, на ком је према предању био разапет Исус Христ.

По први пут стручњаци из неколико различитих области заједно ће радити датирање угљеником, испитивање гена и проучавање теологије, како би сазнали више о порјеклу и кретањима религијских реликвија.

“Хришћани вјерују да њихове реликвије имају чудесне моћи и да им гарантују благостање и у овом и у другом свијету, због чега су се често преносиле из руке у руку и расејале се широм планете, нарочито током Средњег вијека“, објашњава др Џорџ Казан са археолошких студија на Оксфорду.

“Научне анализе показале су да су многе реликвије које су приписиване одређеним свецима или лажне или погрешно представљене, али неке су можда и аутентичне“.

Тако је др Томас Хигам замјеник директора јединице за тестирање угљеником предводио тим који је испитивао шест малих фрагмената костију пронађених на острву Свети Јован у Бугарској, за које се вјеровало да су припадале том светитељу.

Међутим, анализе су показале да кости потичу из периода између 660. и 770. године, што значи да су сувише младе да би припадале Претечи Христовом.

Оксфорд одавно учествује у сличним студијама. Истраживачи овог универзитета испитивали су старост Покрова из Турина, када је утврђено да је тканина за коју се вјеровало да је представљала покров Исуса Христа након распећа, заправо направљена између 1260. и 1390.