latinica  ћирилица
30/10/2015 |  11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Кубанске вакцине стижу данас у Србију

Кубанске вакцине "Цимавакс ЕФГ", које се користе у терапији код обољелих од карцинома плућа, биће испоручене данас у Србију.
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com) -
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com)

Из Министарства здравља подсјећају да је 1. октобра потписан Меморандум између Инсистута ЦИМАБ и Института "Торлак" о набавци 1.680 јединица лијека који се користи у терапији код обољелих од карцинома плућа.
 На тај начин је, како истичу, реализован договор који је постигнут у мају приликом посјете делегације Србије Куби, коју је предводио предсједник Србије Томислав Николић, а у којој је био и министар здравља Златибор Лончар.
 Обезбјеђене количине лијека су довољне за спровођење комплетне терапије за 30 обољелих, која ће се у нашој земљи користити као клиничка студија, јер лијек још није регистрован у Србији, нити у ЕУ.
 Поводом њиховог доласка и почетка примјене у 16 сати биће органзована конференција за новинаре, на којој ће говорити министар здравља, директорка Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" Вера Стојиљковић, директор Агенције за лијекове и медицинска средства Саша Јоћовић.