latinica  ћирилица
29/10/2015 |  16:23 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежен Свјетски дан борбе против можданог удара (ВИДЕО)

Бесплатним мјерењем крвног притиска и шећера у крви на Тргу Крајине у Бањалуци, Удружење неуролога Републике Српске и Универзитетска болница КЦ Бањалука, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите , обиљежили су 29. октобар – Свјетски дан борбе против можданог удара. Стручњаци кажу да су превентивни прегледи значајни у спречавању настанка можданог удара, као и кардиоваскуларних болести.
Свјетски дан борбе против можданог удара - Фото: РТРС
Свјетски дан борбе против можданог удараФото: РТРС

Мождани удар је болест која је на другом мјесту као узрок смртности, а на првом међу узроцима инвалидности савременог човјека. Због тога је значајна превенција и третман лијечења.

 - Значај превенције, не само код ове болести него код сваке је значајан и ако се проведе правовремена превенција, онда ћемо у наредном периоду имати и мању стопу смртности и мањи број инвалида који ће остати као посљедица ове болести - рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић.

- Неки други органи се можда и могу поправити, реинтервенисати. Али када је у питању ЦНС, мозак, крвни судови који воде крв до мозга само једна је шанса – квалитетна превентива и рано откривање болести - рекао је директор Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука Мирко Станетић.

Најзначајнији фактори за настанак можданог удара су висок притисак, пушење, масноћа у крви, дијабетес, срчане болести, атеросклероза. Стога је неопходно да сваки човјек након 40-те године уради лабораторијске анализе и ултразвук крвних судова врата и главе.

- Први симптоми су да пацијент осјећа тегобе са говором, слабост половине лица. Ти симптоми се могу препознати - рекао је Синиша Миљковић, предсједник Удружења неуролога Републике Српске

Предсједница Владе Републике Српске рекла је да су институције опремљене да збрину обољеле.

Сваке године у Републици Српској око 5 хиљада лица доживи мождани удар.