latinica  ћирилица
28/10/2015 |  16:40 | Аутор: СРНА

СЗО: Туберкулоза у рангу са сидом као главни узрок смрти

Туберкулоза је први пут у истом рангу са сидом као главни узрок смрти када се ради о заразним болестима, саопштила је данас Свјетска здравствена организација.
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

У извјештају се наводи да је током 2014. године 1,1 милион људи умрло о туберкулозе. У истом периоду сида је убила 1,2 милиона људи, укључујући 400.000 који су били заражени и ХИВ вирусом и вирусом туберкулозе.

Доктор Марио Равиљоне, директор програма СЗО за туберкулозу, рекао је да овај извјештај одражава драматичне промјене у приступу лијечењу сиде у протеклих 10 година, што је помогло многим људима да преживе, али се одражава и диспаритет у финансирању лијечења ове двије болести.

- Добра вијест је да је интервенцијама од 2000. године од туберкулозе спашено 43 милиона људи", али имајући у виду да се већина случајева ове болести може успјешно лијечити, стопа смртности је и даље "неприхватљиво висока, рекао је Равиљоне.

У извјештају се наводе подаци из 205 земаља и територија о свим аспектима туберкулозе, укључујући облике отпорне на лијекове, истраживања, развој и финансирање.

Прошле године Свјетској здравственој организацији пријављено је шест милиона нових случајева туберкулозе.

Доктор Гранија Бриџен из "Љекара без граница" рекла је да овај извјештај треба да послужи као аларм да још предстоји велики рад да се смањи терет ове древне, али изљечиве болести.