latinica  ћирилица
28/10/2015 |  10:49 | Аутор: РТРС

Недић: Потребна додатна истраживања о томе да ли је црвено месо опасно

Свјетска здравствена организација саопштила је да разне месне прерађевине, попут сланине, шунке и виршли, повећавају ризик од рака дебелог цријева и других врста те болести, као и да црвено месо повећава ризик од рака.
Месне прерађевине (фото: Thinkstock) -
Месне прерађевине (фото: Thinkstock)

Та истраживања су спроведена на лабараторијским животињама и то производима који ниси уобичајени за њихову исхрану и зато је потребно извршити додатна истраживања, рекао је гостујући у емисији "Заједнички талас" Радија Републике Српске, директор Института за ветеринарство Републике Српске, Драго Недић.

"Извјештај који је објавила Свјетска здравствена организација за нас је само један у низу извјештаја које пратимо. У овом случају не може се тачно утврдити да ли је црвено месо канцерогено, јер је потребно наћи начин да се испитивања спроведу и на људима", каже Недић.

"За сада не постоје званичне препоруке Свјетске здравствене организације по овом питању, јер је наведено истраживање само дио процеса који захтијева додатна испитивања јавно - здравствених ризика. Идентификација било ког фактора који може бити канцероген, захтијева даљу процјену ризика по здравље. Ни данас ми не можемо тачно рећи шта је узрок рака, али можемо да будемо сигурни да на појаву те болести утиче више факора. Наравно, један од фактора је и нездрава исхрана. Исхрана је квалитетна онолико колико је избалансирана као стварна потреба одрђеног организма и то по количини и по саставу. У овом случају не можемо рећи да исхрана која укључује црвено месо представља одређени аларм, јер рецимо нека друга храна у комбинацији са црвеним месом може бити опасна по здравље. Тако да објективно треба процијенити шта све утиче на здравље становништва", нагласио је Недић.

Из ветеринарског одјељења Министарства пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске, поручују да се све контроле за апсолутну сигурност здравља људи и животиња спроводе континуирано и да за сад нема основа да се предузимају било какве ванредне мјере.