latinica  ћирилица
22/10/2015 |  11:08 | Аутор: Б92

Екстази постаје легалан у психотерапији?

МДМА, Екстази или Моли је полусинтетичка психоактивна дрога која се сматра психоделичном дрогом, иако ефекти које узрокује одступају од типичних психоделика, дајући више стимулативне него визуалне ефекте.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Поред штетности које прави организму, као и чињенице да је илегална, једна америчка организација ради на томе да је легализује у психотерапијске сврхе.

"Радимо на томе да америчка агенција за храну и лијекове до 2021. године одобри МДМА и на добром смо путу да се то деси", каже Рик Доблин, извршни директор организације "Мултидисциплинарy Ассоциатион фор Псyцхеделиц Студиес" (МАПС).

У жељи да дође до свог циља ова је организација уложила амбициозних 21 милион долара како би спровела клиничка истраживања и тренинге психотерапеута.

МДМА је емпатоген који стимулише центре у мозгу одговорне за осјећања љубави, повезаности и емпатије.

"Уколико се користи под надзором тренираног и сертифиикованог љекара, људима који болују од ПТСП-а (посттрауматски стресни поремећај), на примјер, може помоћи да се суоче са својим трауматичним сјећањима на сигуран начин, што представља значајан дио опоравка. О томе се ради - МДМА треба бити помоћник психотерапији и помоћи читав процес", наводи Доблин.

У првом тестном истраживању коришћења МДМА код особа са ПТСП-ом 83 одсто испитаника након само двије сесије није показивало симптоме поремећаја, наводи он.

Хафингтон Пост је у разговору са Доблином настојао да истражи на који начин МДМА може да помогне људима са менталним потешкоћама и поремећајима као што су анксиозност.

"Људи ову дрогу повезују с опасношћу и великим ризицима. Доста често слушамо о томе како само једна доза може уништити ваш мозак и направити велике посљедице. У нашим клиничким истраживањима нисмо дошли до таквих података и сматрам да су они претјерани. Поред тога, неки се пацијенти плаше како ће уз ову терапију развити зависност, али то је немогуће уз надзор љекара. Кад је неко у стању да поново контролише своје емоције, онда исцјељење може да почне", наводи Доблин.