latinica  ћирилица
19/10/2015 |  12:39 | Аутор: РТРС

Промјене на Јутјубу: Гледање неких видео записа ће се плаћати

Иако ће корисници моћи да користе Јутјуб као и до сада, неки дијелови садржаја ускоро би могли да буду приступачни само онима који плаћају претплату.
Јутјуб - Фото: илустрација
ЈутјубФото: илустрација

Гугл већ дуго припрема увођење претплате за свој "онлајн" сервис за гледање видео-записа – Јутјуб тренутно је потпуно бесплатан, али током гледања видеа корисницима се приказују рекламе, на темељу чега Гугл зарађује. План ове компаније је да, онима који не желе да гледају рекламе, омогуће плаћање мјесечне претплате тако да им за износ од неких десетак долара буду доступни сви видео-записи без реклама, а вјероватно ће имати и неке додатне погодности попут једноставног снимања видеа за "офлајн" гледање и слично.

Међутим, чини се како Јутјуб припрема још једну погодност за такве своје премијум чланове који су спремни да плате мјесечну претплату, а та се опција вјероватно неће превише свидјети 'обичним' корисницима – наиме, према подацима Re/codea, одређени дио садржаја с Јутјуба требало би да буде доступан само корисницима који плаћају претплату.

Дакле, корисници који не буду хтјели да плаћају десетак долара мјесечно (а таквих ће бити већина), неће моћи да гледају сав садржај на овом "онлајн" видео сервису. Добра вијест ипак је да би већина садржаја какав је данас доступан на Јутјубу, требало и даље да буде доступна свима, док би се плаћало за гледање неких премијум канала попут канала посвећених нпр. кувању, спорту и слично и посебних канала које би финансирао Јутјуб – при чему се можда одлуче на сарадњу с неким од најпопуларнијих видео блогера, односно корисника Јутјуба који на овој мрежи имају милионе пратилаца и зарађују милионе долара.

С обзиром како службених информација из ове компаније још нема, можемо само нагађати о плановима Јутјуба, односно Гугла, али више о плаћању претплате на овом видео сервису могли би да сазнамо већ за два дана на конференцији коју ће Гугл одржати у Лос Анђелесу.

Извор: zimo.dnevnik.hr