latinica  ћирилица
16/10/2015 |  19:19 | Аутор: РТРС

Требиње: Човјечија рибица у подруму куће (ВИДЕО)

Набујале подземне воде на подручју Требиња избациле су на површину човјечију рибицу. Слични случајеви дешавали су се и ранијих година, а овај је специфичан по томе што је рибица испливала у подрум једне куће.
Човјечија рибица - Фото: РТРС
Човјечија рибицаФото: РТРС

Драган Стојановић, из требињског насеља Гучине, био је изненађен када је, улазећи у подрум, угледао човјечију рибицу. У почетку, није могао да вјерује да види рибицу која искључиво живи у води подземних пећина.

Изненађен и у невјерици, Драган је позвао пријатеље да им саопшти несвакидашњу вијест. Човјечија рибица изазивала је пажњу и код случајних пролазника.

Необичан и несвакидашњи гост у подрум породице Стојановић стигао је, током дана, уз помоћ подземних вода. Драган каже да ће до краја дана покушати да је врати у неку од јама у околини Требиња, тамо гдје и припада.

Подземне воде у насељу, као данас, избијале су и ранијих година, у вријеме јаких киша.

- Један дио подрума није бетониран, туда је могла да се пробије. Вратићу је или ћу је дати да се негдје убаци, гријех је..- каже Стојановић.

Од раније је научно утврђено да су подземне јаме и пећине, на ширем подручју Требиња, станиште човјечије рибице. Ради се о ендему (лат.назив proteus anguinus), карактеристичном за динарски систем. Једини је водоземац, који живи у подземљу. Кожа јој је слична људској, по чему је и добила име, на предњим ногама су три, а на задњим по два закржљала прста, слијепа је, а претпоставља се да може да живи 75 до стотину година.