latinica  ћирилица
14/10/2015 |  16:33 | Аутор: СРНА

Шкотска: Пацјенту се реактивирао вирус еболе

Британска медицинска сестра Полин Каферки која је у јануару успјешно лијечена од еболе налази се у критичном стању јер се вирус поново јавио, објавили су данас званичници.
Ебола - лијечење - Фото: илустрација
Ебола - лијечењеФото: илустрација

"Жао нам је што морамо да објавимо да је Полинино здравствено стање погоршано.Она је сада у критичном стању и налази се на изолованом одјељењу Краљевске болнице гдје је лијечимо је од еболе", наводи се у болничком саопштењу.

Обољела је пребачена у специјалистичку јединицу у Лондону - једину те врсте у Великој Британији, након што је прошле седмице потражила љекарску помоћ у болници у Глазгову.

Вирус јој је дијагностикован прошлог понедјељка, али су је љекари послали кући и тако пропустили прилику да брзо реагују, саопштила је сестра Каферкијеве.

Здравствени званичници су контактирали и прате здравствено стање 58 особа које су биле у блиском контакту са Каферкијевом. Чак 40 особа је имало директан контакт са обољелом путем тјелесних течности, што је заправо главни начин преношења еболе.

Од њих 40, 25 је примило вакцину, док су преосталих 15 или одбили да приме вакцину, или је не могу примити због тренутног медицинског стања у којем се налазе.

Каферкијевој је постављена дијагноза еболе у децембру 2014.године, након што се вратила у Глазгов из Сијера Леонеа.

Провела је скоро мјесец дана у изолацији у Краљевској болници, гдје је лијечена експерименталним антивирусним лијеком и крвљу преживјелих од еболе.
Детаљи њеног стања нису објелодањени због повјерљивости података пацијента.

Предавач вирологије на Универзитету у Редингу Бен Нојман изјавио је да је случај Полине Каферки други до сада познати случај "реактивације вируса еболе".

Он је додао да су током протеклих неколико година сакупљени докази о постојању психичких и физичких проблема које особе преживјеле еболу могу имати годинама након што је вирус нестао из крвотока.

"Недавно је откривено да у неким случајевима може доћи до оштећења очију и зглобова, што је изазвано вирусом еболе који се развија у тјелесним течностима унутар мање приступачних дијелова тијела", изјавио је Нојман у Центру науке у Лондону, а преноси АФП.

Вирус еболе је идентификован у централној Африци 1976. године.

Најсмртоноснија епидемија еболе избила је у децембру 2013.године, када је према званичним подацима Свјетске здравствене организације, умрло чак 11.312 од 28.457 пацијената заражених еболом.

Скоро све жртве су биле у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.