latinica  ћирилица
14/10/2015 |  09:30 | Аутор: Блиц

Научник пронашао птицу коју нико није видио пола вијека и убио је

За Кристофера Филардија из Природњачког музеја САД нема већег узбуђења од сусрета са животињом која припада ријеткој врсти. Зато је био ван себе од среће када је на Соломоновим острвима угледао птицу под називом Actenoides bougainvillei, чија врста броји још свега пар стотина јединки. Видјевши птицу, научник је учинио нешто незамисливо - одлучио је да је убије, а сада је објаснио због чега.
Actenoides bougainvillei-ријетка птица која живи на Соломоновим острвима (Фото: University of Kansas, Rob Moyle) -
Actenoides bougainvillei-ријетка птица која живи на Соломоновим острвима (Фото: University of Kansas, Rob Moyle)

- Било је то право митско биће које се указало пред мојим очима. Морао сам да га сакупим за нашу збирку - рекао је Филарди.

Наравно, "сакупити" подразумијева да је научник морао да убије мужјака, који није виђен 50 година уназад. На критике заштитника животиња, један члан истраживачког тима чији је дио и Филарди, одговорио је ријечима:

- Пажљиво смо проучили популацију ових птица и стање њиховог станишта. Закључили смо да су довољно здраве и одрживе да им узимање узорка не нанесе штету и не угрози опстанак популације.

Филарди је додао да је одлука била тешка, али да је "само поступио у складу са начелима биолошке праксе".

- Та птица ће у нашем музеју представљати симбол наде, а не губитка. Она ће нам помоћи да боље разумијемо врсту и потрудимо се да је сачувамо - рекао је научник.