latinica  ћирилица
12/10/2015 |  14:35 | Аутор: СРНА

На листи ФЗО још 21 лијек новије генерације

На листу лијекова који се издају на рецепт Фонда здравственог осигурања Републике Српске уврштен је 21 лијек комерцијалних назива за нервни систем и повишени крвни притисак, а ријеч је о лијековима новије генерације који ће од 1. новембра бити доступни осигураницима.

На "листу А" уврштен је лијек генеричког назива "оланзапин", који ће на листи бити заступљен са 14 комерцијалних назива, а овај лијек дјелује на нервни систем, односно користи се углавном код шизофреније.

На "листу Б" уврштени су лијекови новије генерације генеричких назива "ирбесартан" и "ирбесартан са хидрохлоротиазидом", који ће на листи бити заступљени са укупно седам комерцијалних назива, а користе се код повишеног крвног притиска, саопштено је из Фонда.

Лијекови новије генерације који су уврштени на "листу Б" умјесто старих представника ове групе лијекова /"лосартана" и "лосартана са хидрохлоротиазидом"/, између осталог, имају и нешто нижу цијену, те ће и осигураници за њих издвајати мање новца, а процјена је и да ће Фонд на годишњем нивоу остварити уштеду од око 114.000 КМ на овим лијековима.

ФЗО наводи да ће љекари осигураницима од новембра прописивати наведене лијекове новије генерације за повишен крвни притисак, умјесто досадашњих, јер је, према оцјени струке, ријеч о ефикаснијим и дјелотворнијим лијековима.

Са листе су повучени одређени дозни облици за поједине лијекове, јер их више у тим дозама нема на тржишту, али су и даље на листи заступљени исти лијекови само у другим дозама.

Фонд подсјећа да за лијекове са "листе А" осигураници плаћају само партиципацију од 10 одсто референтне цијене лијека, уколико нису по неком основу ослобођени плаћања ове обавезе, док за лијекове са "листе Б" сви осигураници плаћају 50 одсто цијене.