latinica  ћирилица
10/10/2015 |  09:32 | Аутор: СРНА

У ФБиХ дјеца млађа од 10 година почињу пушити

Водећу болест зависности у Федерацији БиХ /ФБиХ/ представља пушење, а истраживања показују да је више од трећине младих, који чине скоро 15 одсто пушача, почело да пуши прије навршених 10 година.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Готово половина становништва ФБиХ су стални пушачи, од чега су 56,3 одсто мушкарци, показало је истраживање федералног Завода за јавно здравство.

"Сваки други мушкарац и свака трећа жена у одраслом добу у ФБиХ спадају у сталне пушаче", рекла је Аида Рамић Чатак, помоћник директора за стручне послове Завода за јавно здравство ФБиХ и федерални координатор за контролу дувана при Министарству здравља.

Пушачи у ФБиХ дневно конзумирају у просјеку 16,9 цигарета, при чему мушкараци 18,2 и жене 14,8 цигарета. Највише пуше испитаници из старосне групе од 45 - 54 године - 17,8 цигарета дневно, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Међу младима је 14,3 одсто пушача, од чега су 17,6 одсто су дјечаци, а 11,3 дјевојчице. Више од трећине омладине која конзумира цигарете или 36,6 одсто навело је да је са пушењем почело прије 10. године.

У ФБиХ забиљежена је висока изложеност пасивном пушењу на јавним мјестима коју је потврдило 85 одсто школске дјеце и омладине.

Готово 75 одсто водећих узрока смртности становнишва у ФБиХ чине болести срца и крвних судова, те карцином, који се директно повезују са пушењем, наводи "Вечерњи лист".