latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Дан прије утакмице – "ванредно стање" у Албанији

Одлуком албанских власти Тирана и Елбасан су херметички затворени градови уочи фудбалске утакмице репрезентација Србије и Албаније.
Селекције Србије и Албаније (фото: StarSport) -
Селекције Србије и Албаније (фото: StarSport)

Поједини путни правци су блокирани, ситуација се контролише са земље и из ваздуха, а на терасама зграда око стадиона ће моћи да буду само они који у њима живе.

Репрезентација Србије у сриједу стиже у Албанију, утакмица се игра у четвртак, а за обезбјеђивање тог догађаја предвиђено је око 2.000 полицајаца којима ће помагати припадници безбједносних служби.

Они ће, како су јавили албански медији, контролисати ситуацију на сваком кораку како би, како се наводи, био избјегнут сваки могући инцидент.

Драстичне блокаде друмског саобраћаја су предвиђене од аеродрома Ринас до Тиране и стадиона у Елбасану

Брига за безбједност поверена је другом човјеку полиције Аљтину Ћату, који је у изјави за дневник Шекули рекао да су те "наизглед драстичне мјере предузете ради спречавања инидената".

Према његовим ријечима, блокада путева од аеродрома до Тиране, односно Елбасана почеће данас од 17 до 20 часова, а у близини хотела Шератон, гдје ће одсјести српска репрезентација, неће бти дозвољен пролаз пјешацима, саобраћај и паркирање.

Навијачи ће до Елбасан Арене морати да путују преко Драча, другом маршрутом од оне којом ће се кретати репрезентација Србије, објаснио је Ћато.

Јаке полицијске снаге ће, каже, бити лоциране у Елбасану и они већ имају искуства у тактичким потезима контроле на даљину опасних особа које би могле да угрозе миран ток утакмице.

Елбасан ће бити под контролом са земље и из ваздуха како би безбједност била гарантована од почетка до краја. Уведена полицијска приправност ће трајати до краја фудбалског сусрета.

Улаз на утакмицу неће бити дозвољен малољетнима, а сви љубитељи спорта ће са собом морати да имају личне карте. На стадион неће бити могуће уношење чврстих предмета, флаша, ватромета, металних предмета...

Сви ресторани у близини стадиона ће бити затворени од поднева до краја утакмице. На балконима зграда око стадиона неће бити дозвољено присуство особа које нису чланови породица које у њима живе.

Високе званичнике који ће, како се очекује, присуствовати утакмици обезблеђиваће припадници гарде.