latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:09 | Аутор: Б92

Откривена суперматерија, лакша од длаке и јача од челика

Кинески научници су открили суперматерију која је тања и лакша од длаке и јача од челика.
Суперматерија, лакша од длаке и јача од челика
(Фото: Chinese Academy of Sciences) -
Суперматерија, лакша од длаке и јача од челика (Фото: Chinese Academy of Sciences)

Истраживачи с Института за керамику Кинеске академије наука у Шангају објавили су да је суперматерија настала приликом конверзије графенских цијеви у стабилне ћелијске структуре попут дијаманта.

Научници сматрају да новооткривена материја може без савијања да издржи 40 хиљада пута већи терет од своје тежине. Оно што је такође специфично за ову материју је да се може смањити чак до пет одсто своје величине и поново се вратити у првобитно стање.

С обзиром на то да је отпорна и на топлоту, претпоставља се да ће се у будућности користити као заштита на оклопним возилима.

Ово истраживање објављено је у магазину "Advanced Material".

Графен је иначе дводимензиона угљенична структура дебљине једног атома. Двојица научника, Геим и Новоселов, издвојили су је 2004. године из дијела графита. За издвајање су користили селотејп и тако први пут добили минијатурне флекице тог материјала. За ово откриће Гејм и Новоселов 2010. године награђени су Нобеловом наградом у подручју физике.

Графит дебљине једног милиметра садржи три милиона слојева графена наслаганих један на други, али лабаво међусобно повезаних.

Графен је скоро у потпуности прозиран, али је истовремено и толико густ да ни најмањи атоми гаса не могу да прођу кроз њега. Поред тога, електрицитет спроводи једнако добро као и бакар. Као материјал, графен има изузетно специфична својства. То је велики кристал, који је веома јак – 100 пута јачи од челика, а може се растегнути и до 20 одсто.