latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска: Потрага за благом које су украли нацисти

Војска Пољске данас је почела са претраживањем подручја на југозападу земље, гдје двојица мушкараца тврде да су открила воз са нацистичким благом, закопан пред крај Другог свјетског рата.
Потрага за нацистичким благом у Пољској (AP Photo/Natalia Dobryszycka) -
Потрага за нацистичким благом у Пољској (AP Photo/Natalia Dobryszycka)

Ловци на благо - један Нијемац и један Пољак - оставили су свијет запањен прошлог мјесеца, са својим наводним открићем вагона потенцијално пуног драгуља и злата које су украли нацисти, близу града Валбриха.

"Наш циљ је да откријемо да ли на том подручју има опасног материјала", рекао је пуковник Артур Талик, који предводи потрагу детекторима за метал, пренио је АФП.

Гувернер области Доња Силесија, Томас Смолаз, рекао је да ће "друге одлуке" у вези потраге бити донесене, пошто се "утврди да ли је мјесто безбједно".

Пољак Пјотр Копер и Немац Андреас Рихтер, објавили су прошлог мјесеца да су на тој локацији пронашли 98 метара дуг вагон закопан осам до девет метара испод земље.

Они вјерују да садржај вагона углавном чине прототипови оружја, иако би, према локалној легенди, ту могла да се нађу и умјетничка дјела и нацистички документи.

Гласине о два нацистичка воза која су нестала у прољеће 1945. круже годинама, подстичући машту безброј ловаца на благо.

Легенду додатно подгријава огромна мрежа тајних подземних тунела близу Валбриха, које је нацистичка Њемачка подигла, а гдје је наводно држано благо које је украо Трећи рајх.