latinica  ћирилица
28/09/2015 |  21:04 | Аутор: Вечерње новости

Масноће и алкохол нагризају панкреас

Упалу гуштераче изазивају каменчићи у жучи и триглицериди. Акутни напад се препознаје по оштром, неподношљивом болу у предјелу пупка, који се шири према кичми.

Само један обилан и мастан оброк или нека чашица алкохола више могу да буду окидач за акутно запаљење панкреаса. До изненадне упале може да дође и када каменчићи у жучним путевима запуше панкреасни изводни канал или ако ниво масноћа у крви, прије свега триглицерида, пређе границу од 2,5 или три милимола по литру.

Акутни напад гуштераче, панкреатитис, лако се препознаје по оштром, неподношљивом болу у предјелу пупка, који се шири према кичми. Пацијент има осјећај као да га стеже обруч који не попушта, што захтијева хитно јављање љекару.

Професор др Драгана Томића, гастроентеролог-хепатолог, објашњава механизам настанка запаљења панкреаса:

- Панкреас је жлијезда кључна за варење хране. Ензими у панкреасном соку који се луче током оброка, варе масноће, протеине и скроб. Они су неактивни док не доспију у лумен танког цријева са одговарајућом пХ средином. Врло је опасно уколико би поменути ензими постали активни док су још у панкреасу и жучним путевима што може понекад да се деси и када се ниво триглицерида у крви повећа.

Већина акутних запаљења гуштераче, срећом, има добру прогнозу, и послије извјесног времена се повлачи. Нажалост, чак десет одсто акутних панкреатитиса има од почетка деструктивну форму, када се читав панкреас у кратком року, усљед самоварења, претвара у кашу, па је одумирање ткива масовно, а запаљење се шири на све органе.

- То је стање шока, у којем отказују бубрези, слаби плућна функција, и такви болесници тешко преживе - објашњава проф. Томић.

У једном броју случајева формирају се некрозе, одумирање ткива, усљед активирања ензима који почињу да дјелују на сам панкреас, и да га уништавају. Ово може да доведе до секундарне инфекције, јер некрозно ткиво више нема самоодбрану. Тада мора хируршки да се уради дренажа одумрлих зона, и да се оне одстране.

Код блажих облика акутног панкреатитиса први корак, који почиње већ по пријему у љекарску ординацију, јесте престанак узимања хране, јер је храна природни стимуланс за лучење панкреасних сокова, што код запаљења може да доведе до уништења ткива.

Акутна упала панкреаса не мора никад да се понови, али неопходно је да се елиминишу сви фактори који доводе до запаљења: да се избаце каменчићи из жучних водова, да се смање триглицериди, и обавезно избаци алкохол.

Они који наставе са лошим навикама, посебно са пијењем великих количина алкохола, ризикују да добију хронични панкреатитис. Ова болест је "резервисана" само за оне који воле чашицу више. Хронични панкреатитис је неизљечив, чак и ако се престане са уносом алкохола.

У овој врсти болести, каже наш саговорник, постоји константно мала активација ензима и самоварења панкреаса која доводи до сталних болова, које је тешко ублажити, а ови пацијенти имају често и стечени дијабетес.