latinica  ћирилица
28/09/2015 |  17:45 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Ручак од отпадака хране за свјетске лидере

Навикнути на најбоље ресторане и врхунска јела, свјетски лидери су у недјељу у Уједињеним нацијама имали прилику да пробају нешто сасвим необично: ручак припремљен у цјелости од отпадака хране.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

Како преноси АФП, овај "специјалитет" од остатака намирница које су били предвиђене за контејнер, припремила су два кувара која су жељела да скрену пажњу на неодговорно расипање хране, посебно у западном свијету, и његову улогу у климатским промјенама.

На менију за недељни ручак у сједишту УН у Њујорку нашао се вегетаријански хамбургер справљен од пулпе цијеђеног воћа која се обично баца.

Као гарнир послужени су пржени кромпирићи од кукурузног брашна.

"То је типично амерички оброк али измјењен", објаснио је њујоршки кувар Ден Барбер, власник ресторана "Блу Хил".

"Хтјели смо да направимо нешто јако укусно од намирница које би иначе бацили", рекао је он.

Барбер је саставио необични јеловник са колегом Семом Касом, бившим главним куваром Бијеле куће, с којим спроводи кампању против гојазности коју је покренула прва дама САД, Мишел Обама.

Ручку, ком су предсједавали француски и перуански предсједници, Франсоа Оланд и Ољанта Умала, присуствовало је неколико десетина свјетских лидера у оквиру тродневног самита о одрживом развоју.

Према подацима УН, 28 одсто пољопривредног земљишта у свијету служи узгоју хране која се баца.

"То осликава неефикасност постојећег система", казао је Кас, док Барбер наводи да би "идеја о оброку направљеног на основу отпадака била просто неизводљива у 18. вијеку".

Он се нада да ће догађаји, као што је ручак за шефове држава у УН, постепено утицати на развој културе исхране.

"Дугорочни циљ је да постане немогуће направити оброк од отпадака", навео је амерички кувар.

"То се не постиже држањем лекција, већ преко хедонизма. Овај укусан оброк ће их натјерати на размишљање и подстаћи их да то искуство пренесу другима", закључио је Барбер.