latinica  ћирилица
26/09/2015 |  19:06 | Аутор: Вечерње новости

Исправите "x" или "о" ноге

Због неравномерног оптерећења, при дужем ходу могу да се јаве замор и болови у свим зглобовима ногу, чак и у крстима. Ако се неправилности не исправе спонтано до четврте године, потребна је стручна помоћ.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Деформитете доњих екстермитета, "x" или "о" ноге, требало би исправљати што прије, чим се неправилности уоче. Осим естетских недостатака, ови деформитети могу да изазову и озбиљне здравствене проблеме. Наиме, због неправилног оптерећења, при дужем ходу ће се јавити замор и болови у свим зглобовима ногу, чак и у крстима.

Стручњаци савјетују ако се деформитети спонтано не исправе до четврте године, потребна је стручна помоћ и вјежбе које ће да исправе неправилности.

"X" ноге

Овај деформитет кољена се јавља као посљедица урођено слабије развијених спољашњих дјелова костију које чине кољено или због поремећене статике узроковане деформитетима кукова или стопала. Узрок може да буде и положај ногу у материци током трудноће, као и прекомјерна тјелесна тежина.

Код овог деформитета кољена су приљубљена, а стопала раздвојена. Ослонац је на унутрашњој страни стопала због чега су сводови спуштени. Код тежих облика деформитета кољена се преклапају. Када су кољена састављена, размак између стопала би требало да буде мањи од пет сантиметара. Ако је већи, може да се говори о деформитету.

Вјежба 1.

Сједите на под. Леђа су права, ноге савијене у кољенима, а табани су састављени. Длановима притискајте кољена надоле. Поновите вјежбу 15 пута.

Вјежба 2.

Раскорачни став. Испружите руке испред тијела, а ноге прекрстите. Покушајте да устанете и сједнете са прекрштеним ногама. Поновите вјежбу 10 пута.

Вјежба 3.

Чучните са исправљеним леђима. Стопала су окренута упоље, дланови су састављени. Гурајте лактовима кољена у страну. Поновите 15 пута.

Вјежба 4.

Чучните и ходајте са стопалима окренутим према споља.

"О" ноге

Овај деформитет је најчешће урођен, јавља се обострано, може да буде и посљедица рахитиса, али и прераног постављања дјетета на ноге. Кости наткољеница и поткољеница се криве према споља, па је највеће искривљење на средини ногу.

Вјежба 1.

Сједите на под. Рукама се ослоните на подлогу иза задњице. Табане окрените ка унутра и покушајте истовремено да подигнете ноге. Поновите вјежбу 10 пута.

Вјежба 2.

Сједите на под, руке су поред тијела, длановима се ослоните на подлогу иза задњице. Ставите лопту између стопала и подижите ноге приближавајући кољена једно другом. Поновите 15 пута.

Вјежба 3.

Ходајте на унутрашњој ивици стопала.

Вјежба 4.

Сасатавите стопала и вежите еластичну траку око скочног зглоба обе ноге. Помјерајте ноге у страну савлађујући отпор еластичне траке.