latinica  ћирилица
26/09/2015 |  16:59 | Аутор: Агенције

Ово су најздравије намирнице на планети

За ових 9 намирница је доказано да ће заштитити здравље организма. Уврстите их на дневни мени и уживајте у здравом тијелу.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

1. Лимун

Зашто су здрави: Један лимун садржи више од препоручене дневне дозе витамина Ц, који помаже организму у борби против упала, јача кости и одржава здрав ниво холестерола. Цитрусни флавоноиди у лимуну могу спријечити развој ћелија рака.

Савјет: Додајте кришкицу лимуна шољици зеленог чаја. Једна студија је доказала како цитруси у тијелу помажу у апсорпцији антиоксиданата из зеленог чаја за чак 80 одсто!

2. Броколи

Зашто је здрав: Једна мања порција броколија садржи више од потребног дневног уноса витамина К – који је изузетно важан за изградњу и очување костију. Једнака количина броколија може спријечити развој разних малигних болести, преноси портал "fitnessmagazine.com".

Савјет: Загријте га. Уколико се одлучите да подгријете броколи у микроталасној, он ће у себи задржати и до 90 одсто витамина Ц. Учините ли то кувањем, задржава само 66 одсто споменутог витамина.

3. Чоколада

Зашто је здрава: Само неколико коцкица чоколаде на дан може снизити високи крвни притисак. Какао прах је богат флавоноидима, антиоксидантом који снижава и холестерол.

Савјет: Неколико коцкица тамне чоколаде садржи 53.5 милиграма флавоноида, док млијечна садржи само 14.

4. Кромпир

Зашто је здрав: Један црвени кромпир садржи 66 микрограма фолне киселине (витамин Б групе) која је неопходна за развој и раст дјетета. Један слатки кромпир је препун витамина А који је задужен за јачање имунитета.

Савјет: Нека се кромпир охлади прије него што га поједете. Истраживања показују како на овај начин можете изгубити вишак килограма јер ће вам охлађени кромпир након јела помоћи да потрошите скоро 25 одсто више масноће након оброка.

5. Лосос

Зашто је здрав: Одличан је извор омега-3 масних киселина које су повезане са смиривањем депресија, срчаних обољења и карцинома.

Савјет: Редовна конзумација лососа смањује ризик од настанка макуларне дегенерације ока која се јавља у каснијој животној доби и може довести до губитка вида.

6. Ораси

Зашто су здрави: Садрже највише омега- 3 масних киселина, које снижавају холестерол, побољшавају расположење и боре се против развоја малигних болести.

Савјет: Поједите неколико ораха послије вечере – мелатонин из ораха гарантује добар сан.

7. Авокадо

Зашто је здрав: Према неким студијама снижава холестерол за чак 22 одсто. Авокадо такође садржи велике количине калијума који помаже да се снизи крвни притисак, а према америчком Националном институту за срце, плућа и крв, један од најбољих начина контролисања високог притиска је конзумирати довољно калијума.

Савјет: Додајте га салатама а он ће помоћи организму да апсорбује нутријенте из осталих намирница

8. Лук

Зашто је здрав: Одличан је у борби против разних болести, а наводно може да спречити развој бактерија, попут Е. коли.

Савјет: Пазите како га обрађујете током кувања – лук који се прекува губи мноштво нутријената.

9. Спанаћ

Зашто је здрав: Највећа благодат спанаћа је количина витамина и минерала: богат је извор фолне киселине (49 одсто препорученог дневног уноса по оброку), витамина А, Б, Ц, Е, гвожђа, мангана и калијума.

Савјет: Честа конзумација спанаћа оставиће и видљиве посљедице на вашој коси, кожи и ноктима, с обзиром да комплекс витамина Б улаже у њихову љепоту.