latinica  ћирилица
25/09/2015 |  22:21 | Аутор: Б92

Огроман кратер у Сибиру забрињава научнике

Научници који посматрају формирање новог масивног кратера у Сибиру упозоравају да би он могао да постане знатно већи од постојећег.
Мистериозни кратер у Сибиру - Фото: Screenshot/YouTube
Мистериозни кратер у СибируФото: Screenshot/YouTube

Истраживачи вјерују да је понор изазван експлозијом у пермафросту. Тачна локација кратера држи се у тајности.

Током проучавања, научници су закључили како је реч о абнормалној величини и обликовању кратера. Виши истраживач с Института за геологију и геофизику у Новосибирску, Владимир Оленченко, тврди како је могуће да ће нови понор имати масивнији кратер од прошлогодишњег, насталог у Соликамску.

"Држимо координате локације у тајности како објавом не би довели до ходочашћа научника и квази-научника."

Кратер може да експлодира сваког тренутка – истиче Оленченко.

Додаје како посматрања спроводе користећи ваздушне снимке и снимке из свемира. Огроман сибирски понор, откривен 2014. године, смјештен је недалеко од Гаспромовог плинског поља Бованенково на сјеверном руском полуострву Јамал. Рупа пречника 80 метара поступно се пуни водом и претвара у језеро. Тренутно је дубоко десет метара, али наставиће да расте.

"Кратер се поступно претвара у језеро. Доказали смо да је ријеч о природном феномену, не постоје технолошки разлози за ту формацију. Понор сигурно није узроковала експлозија ракете или плиновода" , објашњава Оленченко.

Потврђено је и постојање двадесетак мини кратера који су се формирали око понора у Соликамску током посљедње године, а и локално становништво непрестано дојављује локације нових депресија.

Споменута открића довела су до бројних теорија како су понори настали. Од инвазије ванземаљаца до посљедица глобалног загријавања.

Стручњаци верују да су подземне експлозије настале као посљедица испуштања угљен-диоксида узрок стварања кратера.

И раније су упозоравали како ће због повећања температуре почети да се отапа пермафрост и да испушта велике количине угљен-диоксида, што ће сигурно додатно негативно утицати на околину.