latinica  ћирилица
24/09/2015 |  09:21 | Аутор: Фокус

Зашто је рано устајање добро за вас

Истраживања су показала да особе које рано устају имају бољи имунитет и више енергије током дана од спавалица.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Такође је доказано да су мање подложни стресу јер имају више времена да заврше своје обавезе,  па имају и мање разлога за нервирање. Мали број људи срећан је када рано ујутру зазвони будилник, поготово ако сте касније легли, али то је наша реалност и само је потребно да је прихватите као такву и учините све што је могуће да бисте себи олакшали.

Направите неке мале промjене у свакодневном животу и изненадићете се како ћете лако успоставити равнотежу, раније одлазити на спавање и раније устајати.

Преварите свој унутрашњи сат

Када одлучите да промjените своје навике, урадите то постепено. Ако сте донијели одлуку да почнете да устајете раније него иначе, немојте одмах навити аларм на примјер један сат прије времена када сте навикли да се будите, већ на сваких неколико дана помјерајте буђење 10 минута уназад док не дођете до жељеног времена. Ваш организам ће се мало-помало навикавати на нов режим и самим тим ћете почети и раније да идете на спавање.

Ментални трик

Смислите неки ритуал који ћете свако јутро обављати, а у ком ћете уживати да би вам рано устајање лакше пало. Одвојите 15- 20 минута да попијете кафу или доручкујете или једноставно пустите своју омиљену музику, чим се пробудите. Ово ће вам помоћи да се разбудите и да са осмијехом на лицу започнете дан. Никако немојте чим отворите очи да размишљате о обавезама које вас чекају.

Мање кафе

Да бисте лакше и раније заспали увече, немојте током дана претјеривати са количином кофеина коју уносите. Ограничите се на двије кафе дневно и нека посљедња буде најкасније око 16 сати. Ако сте баш велики љубитељ овог укусног напитка, купите кафу без кофеина па ћете моћи и увече да уживате испијајући је.

Бавите се спортом

Добро је познато да физичка активност позитивно утиче на квалитетан сан и отклања несаницу, а истовремено помаже да имамо више енергије током дана. Ако можете, било би идеално да одрадите тренинг ујутру да бисте се разбудили и покренули организам. Ако вам више прија да вјежбате по подне, трудите се да не буде сувише касно.

Јак доручак и лагана вечера

Када се пробудимо, нашем тијелу је потребна енергија, а најбољи начин да је обезбиједимо јесте да поједемо јак доручак који ће у себи имати и угљене хидрате и протеине па тек након њега можемо попити кафу. На овај начин, покренућемо метаболизам и започети дан на прави начин. А како увече не бисте имали проблема да заспите, трудите се да не вечерате послије 19 сати и да оброк буде сиромашан угљеним хидратима. Туњевина са салатом или пилеће бијело месо са бареним поврћем неки су од предлога за укусну вечеру.