latinica  ћирилица
21/09/2015 |  08:49 | Аутор: Б92

Конкорд би могао поново да лети за пет година?

Љубитељи авиона Конкорд прикупили су 250 милиона долара, које намјеравају да уложе у обнову два авиона. Један ће претворити у туристичку атракцију, а други ће вјероватно полетјети.
Конкорд - Фото: илустрација
КонкордФото: илустрација

Конкорд, један од два путничка авиона који су летјели надзвучном брзином, могао би опет летјети. Група обожавалаца овог авиона, састављена већином од бивших пилота и особа које су често летјеле Конкордом, одлучила је да покуша да врати ову икону ваздухопловства из мртвих.

Клуб Конкорд, како се називају, сада мисли да има довољно финансијских средстава прикупљених од приватних инвестиција како би оспособили један Конкорд за лет, али искључиво за приватне летове.

Клуб је досад прикупио око 250 милиона долара, а циљ им је да купе два авиона која се налазе на аеродрому у Паризу. Један авион планирају да претворе у туристичку атракцију у Лондону. Предложена атракција би укључивала и ресторан у којем намјеравају да послужују оброке који су се изворно служили на Конкорд летовима.

За други авион имају још амбициозније планове. Желе да га обнове и да га опет винути у ваздух. Пол Џејмс, предсједник овог клуба, каже како је план да Конкорд полети 2019. Године, док ће туристичка атракција у Лондону бити отворена 2017. године, ако све буде по плану.

Бритиш Ервејз и Ер Франс немају планове за настававак комерцијалних Конкорд летова, тако да ће карта за лет Конкордом, ако опет полети, бити скупа.

Иако је група већ неколико пута безуспјешно покушала да оживи овај авион, идеја не звучи тако невјероватно јер постоји неколико Конкорда који су у добром стању.

Након првог лета 1969. године Конкорд је уведен у службу 1976. године, а повучен је из саобраћаја 2003. године након 27 година летења. Конкорд је остао икона у историји ваздухопловства и има велики број обожавалаца широм свијета.