latinica  ћирилица
17/09/2015 |  12:07 | Аутор: Вечерње новости

Пријевремено рођење, спорије напредовање

Британско истраживање показало је да су они који су пријевремено рођени имали слабији успјех у школи него остали вршњаци, а лоше посљедице се биле примјетне и у одраслом добу.

Прерано рођење бебе пожуриле су са доласком на овај свијет, али у готово свему осталом у животу биће спорије, закључак је новог британског истраживања.

Научници Универзитета у Ворвику установили су везу између рођења прије термина и лошијег академског успјеха и мање плаћених послова у одраслом добу.

У студији објављеној у магазину "Психолошка наука" испитивано је 15.000 људи, са крштеницом из 1958. и 1970. године. Већина је рођена у Енглеској, Шкотској и Велсу пет недјеља прије термина. Испитаници су имали лошији успјех у школи него вршњаци који су на свијет стигли послије девет мјесеци. Нарочито су имали проблема са математиком. Посљедице се настављају и кад зађу у одрасло доба, па имају повећан ризик да буду незапослени или да раде као мање квалификовани радници. Током живота ће чешће осјетити финансијске тешкоће, теже ће се попети на пословној љествици, а и долазак до некретнине неће им бити лак.

Научници кажу да ови алармантни подаци могу бити искоришћени у школском систему тако што ће се посебна пажња обратити на пријевремено рођену дјецу.