latinica  ћирилица
14/09/2015 |  14:32 | Аутор: Вечерње новости

Шта смањује жељу за слаткишима

Нутриционисти препоручују да у свакодневни јеловник убаците неке од намирница које ће задовољити потребу за слатким, а притом су здраве, као што су: парадајз, кукуруз шећерац, кромпир, јабука, цимет, пишу Вечерње новости.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

Кад год одлучимо да смршамо, најтеже нам је да се одрекнемо слаткиша. А без њих би процес губљења сувишних килограма био много бржи и ефикаснији. Зато нутриционисти препоручују да у свакодневни јеловник убаците неке од намирница које ће задовољити потребу за слатким, а притом су здраве.

Парадајз - Садржи висок ниво триптофана, материје коју тијело претвара у серотонин, а још је богат хромом, минералом који умањује жеђ за храном и регулише ниво глукозе у крви, па је одличан савезник у борби против слатких грицкалица.

Кукуруз шећерац - Садржи висок ниво антиоксиданаса, витамина, минерала и прехрамбених влакана, због чега је вишеструко користан.

Кувани кромпир - Ова намирница неће само задовољити потребу за чоколадом, него ће и организам снабдети витамином Ц, Д и Б6 и гвожђем.

Јабука - Ово је једно од најбољих воћа за задовољавање жеље за слаткишима, богато је прехрамбеним влакнима, која дају осјећај ситости и смањују глад.

Цимет - Овај зачин, пријатног мириса и укуса, спријечава нагле осцилације у нивоу глукозе, чиме регулишу глад за шећером.