latinica  ћирилица
14/09/2015 |  09:16 | Аутор: Блиц

Научници тврде да нас кравље млијеко заправо убија

Обимно истраживање научника Универзитета у Упсали (Шведска) показало је да конзумирање млијека утиче на повећање стопе смртности и, супротно увријеженом мишљењу, доприноси да кости постају подложније преломима.
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Студија објављена у часопису “British medical journal“ спроведена је у три округа у Шведској, при чему су коришћени подаци двије велике групе. Прву су чиниле 61.433 жене старе 39-74 године, а другу 45.339 мушкараца старих 45-79 година.

Испоставило се да је код жена које су конзумирале најмање три чаше млијека дневно, ризик од смрти био двоструко већи него код жена које су пиле мање од једне чаше дневно. Осим тога, конзумирање веће количине млијека повећавало је ризик од прелома костију.

Жене које су пиле три чаше млијека дневно биле су изложене 90 одсто већем ризику од смрти, 60 одсто већем ризику од прелома кука и 15 одсто већем ризику од прелома у цјелини него оне које су пиле мање млијека.

Код мушкараца су разлике у стопи смртности биле мање изражене, а када је ријеч о преломима костију разлика није уочена.

У документу објављеном у часопису “Journal of the American medical Association Pediatrics“ педијатар Дејвид Лудвиг указује на чињеницу да је ризик од прелома костију нижи у земљама у којима се не конзумира млијеко и истиче да постоје други извори калцијума.

Друго истраживање објављено у “American Journal of Public Health“ показало је да конзумирање млијечних производа заправо можда чак повећава ризик од прелома за 50 одсто.

Научници су такође показали да калцијум не штити кости у мјери у којој се претпостављало. Неколико студија о додацима калцијума открива да они не утичу на смањење ризика од прелома костију. Како се чини, витамин Д је дјелотворнији када је ријеч о смањењу овог ризика.

Студије такође показују да млијечни производи код мушкараца повећавају ризик од рака простате за 30-50 одсто.

Напоменућемо и да око 65-75 одсто свјетског становништва има смањену способност варења лактозе, шећера из млијека и млијечних производима. Лактозу обично разграђује ензим лактаза, који производе ћелије у зидовима танког цријева.

Млијеко и млијечни производи нису једини извор калцијума

Ово су неки од веганских извора калцијума, који су често здравији и богатији овим драгоцјеним минералом:


- Кељ: Једна шоља сировог кеља пуна је калцијума (око 90 мг). То значи да 3,5 шоља салате од кеља обезбјеђује више калцијума од једне чаше млијека.


- Наранџа: Једна наранџа садржи око 60 мг калцијума


- Пасуљ, грашак и леблебије такође су богати калцијумом.