latinica  ћирилица
11/09/2015 |  14:57 | Аутор: СРНА

Здрава исхрана и физичка активност најбоља превенција дијабетеса

Здрава исхрана, адекватна физичка активност и превенција стреса најбоља су заштита од дијабетеса типа два, који се може и мора превенирати, рекла је национални координатор за борбу против шећерне болести у Републици Српској Сњежана Поповић Пејчић.
"Dijabetes melitus 2015". - Фото: СРНА
"Dijabetes melitus 2015".Фото: СРНА

Она је истакла да се дијабетес типа један не може превенирати, али се може веома добро контролисати адекватном исхраном, физичком активношћу и инсулинском терапијом.

Пејчићева је рекла да се процјењује да у Републици Српској има око 90.000 обољелих од дијабетеса.

- Ако знамо да обољели од дијабетеса типа два имају симптоматски ток болести и да на једног обољелог долази још један неоткривени случај, то значи да је број обољелих сигурно и далеко већи - рекла је Пејчићева новинарима у Бањалуци, пред почетак округлог стола о превенцији дијабетеса.

Она је навела да је најчешћа старосна доб обољелих од 60 до 70 године, додавши да је највећи број обољелих од дијабетеса типа има од 40 до 45 година.

- Од дијабетеса типа један обољевају млађе особе од 30 до 35 година - рекла је Пејчићева.

Она је нагласила да је едукација најважнија у самом терапијском приступу, истичући да је добро едуковани пацијент најбољи љекар самом себи.

Пејчићева је додала да је дијабетес постао пандемија и да је најважнији дио превенције едукација цијеле популације, која би требало да почне још у вртићкој доби.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Републици Српској Душко Вулић рекао је да дијабетес и кардиоваскуларне болести спадају у хроничне незаразне болести које заједно са малигним болестима представљају највећи терет здравственом систему у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској.

Вулић је рекао да особе обољевају од дијабетеса два до четири пута више у односу на кардиоваскуларне болести.

Специјалиста у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да је више од 70 одсто ампутација у Републици Српској узроковано дијабетесом.

Она каже да је суштина превенције редован преглед и да доста дијабетичара схвати да има проблем у оном моменту када већ дође у фазу да је неопходна ампутација.

Округли сто који је посвећен третману дијабетеса и превенцији компликација ове болести организовало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у оквиру пројекта "Дијабетес мелитус 2015".

Циљ овог пројекта је анализа активности на пољу унапређења дијабетолошке заштите у претходих више од десет година и стварање оквира за провођење нових активности.