latinica  ћирилица
11/09/2015 |  08:42 | Аутор: Агенције

Алцхајмерова болест може бити заразна?

Аутори истраживања објављеног у научном часопису "Nature" привукли су пажњу свјетских медија тврдњом како су показали могућност да би Алцхајмерова болест могла бити заразна.

Ријеч је о веома контроверзној тврдњи, коју су смјеста на нож дочекали бројни неуролози, а британски Завод за јавно здравство смјеста је објавио и страницу којом оповргава најбомбастичније медијске наслове.

Како би могли објективно оцијенити закључке истраживања, неопходно је навести и контекст у ком је дошло до његовог спровођења.

Између 1958. и 1985. године, око 30.000 људи широм свијета добило је инјекције људског хормона раста, који су љекари добијали из мозгова преминулих. Тек 1985. године откривено је како је мали проценат лијечених добило хормон раста заражен Кројцфелд-Јакобовом болешћу, односно људским обликом такозваног "крављег лудила".

Коришћење хормона раста из људске хипофизе одмах је прекинуто, а пацијенти од тада добијају искључиво синтентички произведен хормон раста.

Ново истраживање проучавало је мозгове осморо људи који су умрли од Кројцфелд-Јакобове болести након што су добили хормон раста, а научници су открили присутност и протеина бета амилоида, који је знак Алцхајмерове болести.

Према ауторима истраживања, ријеч је о првом доказу да се бета амилоид може преносити кроз медицинске процедуре, попут операције мозга. Други научници су више скептични и истичу како Кројцфелд-Јакобова болест често ствара скупине амилоида.

Такође, у Алцхајмеровој болести појављују се и тау протеини, који нису пронађени у мозговима осморо преминулих пацијената.

С друге стране, након проучавања мозгова 116 других особа преминулих од Кројцфелд-Јакобове болести, нису пронађени трагови бета амилоида, што је јак аргумент у корист аутора истраживања.

Сљедећи корак биће проучавање сачуваних залиха хормона раста из људских мозгова, како би провјерили садрже ли и они бета амилоиде.

Иако аутори у својим закључцима износе претпоставку да њихово истраживање указује на могућност да би Алцхајмерова болест могла бити преносива путем заражених хируршких инструмената, за ту тврдњу за сада не постоје докази.

У свом саопштењу, британски Завод за јавно здравство напомиње како је доказано да је немогуће пренијети Алцхајмерову болест трансфузијом крви. Истраживање је само показало могућност заразе инјекцијом људског хормона раста. И даље нема доказа да је могућ било који други облик заразе.

Директор истраживања Друштва за лијечење Алцхајмерове болести Даг Браун изјавио је:"Превише је непознаница у овом малом истраживању осам мозгова да бисмо могли извући било какве закључке о томе може ли се Алцхајмерова болест преносити на овај начин."