latinica  ћирилица
10/09/2015 |  12:37 | Аутор: СРНА

Јужна Африка: Откривена нова врста људи?

Научници су у Јужној Африци открили остатке до сада непознате врсте налик човјеку назване "Хомо наледи".

Ријеч је о 15 костура који су пронађени дубоко у пећини на југу Африке, а научна студија сугерише да "Хомо наледи" припадају истом роду као и људи.

Били су високи метар и по, имали су мали мозак величине наранџе (као и код горила) и неразвијена рамена, али се налазе у истом роду као и људи због одређених карактеристика и облика лобање.

Ово сензационално откриће још не даје одговор на питање - у ком су периоду ова "бића" живјела, али се спекулише да су они први примјерци наше врсте који су у Африци живјели прије три милиона година.

Научници тврде да је ријеч о еволуцијском "мосту" између примитивних двоножаца и људи.

Професор Крис Стринџер сматра да је откриће "Хомо наледа" од велике важности.

"Све чешће виђамо врсте које нам показују да је природа експериментисала са еволуцијом. То нас је довело до неколико различитих врста бића налик човјеку које потичу из различитих дијелова Африке. Само једна врста је преживјела и тако смо настали ми", објашњава Стринџер.

Научници су увјерени да ће сада изучавати како су се рађали пронађени "Хомо наледи", како су се развијали и којом брзином, затим разлике између мужјака и женки у свакој фази њиховог развоја и како су умрли.

Тврди се да "Хомо наледи" не личе ни на једну врсту примитивних људи који су раније пронађени у Африци.

Видјели смо нешто што нисмо ни помислили да ћемо видјети у својим каријерама, наводе чланови научног тима.