latinica  ћирилица
09/09/2015 |  08:42 | Аутор: Б92

Опрез прије тетовирања

Сваки десети власник тетоваже доживио је непријатне реакције, попут свраба и отицања, док је шест посто пријавило хроничну реакцију која је трајала и четири мјесеца, пишу Вечерње новости.

Ако вас је одлазак на море и гледање исрцтаних мушких тијела навео да по повратку са одмора и сами посејтите тату мајстора, требало би да знате неколико ствари. Сваки десети власник тетоваже доживео је непријатне реакције, попут свраба и отицања, док је шест посто пријавило хроничну реакцију која је трајала и четири мјесеца.

Нарочито водите рачуна када имате псоријазу или екцеме јер се ова обољења могу појачати након тетовирања. Осјетљив имуни систем такође је разлог да два пута размислите јер повећава ризик од инфекција. Јесен је најбоље вријеме за тетоважу јер је свјеже ишарана коже веома осјетљива на сунце. УВ зраци могу реаговати са мастилом и изазвати болну реакцију налик опекотинама. Ово се може десити са било којом бојом, а најчешће са жутом и црвеном.

Распитајте се добро код ког мајстора идете и инсистирајте да пакет игала отвори пред вама јер већ коришћене могу пренијети ХИВ и хепатитис. Ако се тетовирате на дијелу коже покривеном длакама, немојте се бријати, јер можете оштетити површински слој. Оставите тај део стручњацима који имају више искуства. На вријеме се распитајте о њези послије тетовирања и купите све потребне производе да бисте одмах кренули са третманом.

На тетовирање идите потпуно тријезни, чашица-двије попијене ради опуштања заправо могу да подстакну крварење и онемогуће неопходно мирно сједење. Квалитетан ноћни сан, добра хидрираност организма и оброк сат раније помоћи ће вам да све прође што је боље могуће.