latinica  ћирилица
05/09/2015 |  14:36 | Аутор: Вечерње новости

Како да препознате скривене знакове стреса

Хронична напетост је лоша, одржава повишен ниво хормона што може да буде окидач за појаву различитих обољења.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Стрес је, тврде стручњаци, водећи фактор ризика за настанак различитих болести, укључујући болести срца и кардиоваскуларног система, дијабетеса типа 2 и депресије. Ово се дешава јер хронични стрес одржава повишени ниво хормона. Истраживања су показала да се неке особе навикну на ово измијењено стање, па више нису ни свјесне да су под стресом.

Најчешће на стрес указују симтпоми попут појачаног знојења, наглих промјена расположења, потешкоћа са спавањем. Када проблем постане хроничан јавља се и стална напетост, потиштеност, немир, безвољност, конфузно понашање, осјећање беспомоћности, чак и депресије.

Да би овакве особе вратиле осмијех на лице потребно је доста енергије и воље, некада и стручна помоћ. За почетак, треба препознати необичне знаке хроничног стреса. Чим примјетите неке од њих, обавезно потражите савјет љекара.

ЧУДНИ СНОВИ

Ноћ је вријеме када се тијело и ум одмарају, и када су снови позитивни, ујутру се будите боље расположени него прије одласка у кревет. Међутим, када сте под стресом, већа је вјероватноћа да ћете сањати чудне и нелагодне снове, који ће вас још више исцрпити.

ЖЕЉА ЗА СЛАТКИШИМА

Истраживања су показала да стрес повећава жељу за слаткишима, а научници ову појаву објашњавају чињеницом да хормони стреса негативно утичу на ниво шећера у крви и могу да доведу до наглих промјена овог параметра. Када шећер нагло падне, повећава се жеља за слаткишима.

МЕНСТРУАЛНИ ГРЧЕВИ

Жене које су под хроничним стресом имају дупло већи ризик да током менструације осјете јаче болове и грчеве. Стручњаци сматрају да је за то одговорна хормонска неравнотежа.

БОЛОВИ У СТОМАКУ

Нервоза, напетост и стрес могу да испровоцирају болове у стомаку и леђима, главобољу, несаницу. Утврђено је да особе које су под хроничним стресом чак три пута чешће пате од ових тегоба.

ГЛАВОБОЉА

Када се главобоља јави током радних дана, најчешће се то приписује умору и стресу. Током слободних дана ниво хормона стреса почиње нагло да пада и та нагла промјена особама које су под хроничним стресом може да буде окидач за изненадну главобољу.

ИСПУЦАЛЕ УСНЕ

Усне пуцају, нарочито у угловима, због недостатка витамина Б, посебно витамина Б6. Он је значајан за здравље нервног система и за добијање енергије из угљених хидрата, масти и протеина из хране.

БОЛОВИ У ВИЛИЦИ

Хроничан стрес често доводи до шкљоцања вилице и шкрипања зубима. Разлог за то је што се током стреса више грче мишићи лица, али и због недостатка витамина Б5.


КРВАРЕЊЕ ДЕСНИ

Истраживања су показала да хронично висок ниво хормона стреса може да ослаби имуни систем који затим мање ефикасно брани десни од бактерија. Осјетљиве десни указују на мањак витамина Ц који, између осталог, помаже у производњи антистресног хормона интерферона.

ФЛЕКЕ НА НОКТИМА

Бијеле флеке на ноктима често се повезују са недостатком калцијума, али оне могу да буду индикатор и ниске количине цинка у организму. Он је важан за имунитет и производњу хормона, међу којима су најважнији инсулин и полни хормони.

ЗАТВОР ПА ПРОЛИВ

Смањивање тврде и течне столице настаје због мањка магнезијума, значајног минерала који се више троши када смо под стресом и када једемо шећер. Опуштање мишића и мозга, али и мишића пробавног система након стреса умногоме зависи од количине магнезијума.