latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:21 | Аутор: Б92

Чини ли нас новац срећнијим?

Сви ми правимо неке грешке када је новац у питању, а једна од најучесталијих је мишљење да ће нас више новца учинити срећнијим.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Ако више зарађујемо, не значи да ћемо бити и срећнији. Испуњеније ћемо се осјећати кад знамо како смо новац потрошили.

На такав начин размишља пар познатних научника који се бави проучавањем понашања, др. Елизабет Дан и др. Мајкл Нортон у својој новој књизи "Сретан новац: Наука паметније потрошње".

- Када им се повећа зарада, већина људи почне размишљати да ослањање на властиту интуицију није довољно, па укључују финансијске савјетнике. Но, када је у питању трошење тог новца, људи често размишљају само о том шта би их могло усрећити - написао је овај ауторски двојац.

Ово је пет разлога зашто нас новац неусрећује, али и савјети како да промијените начин размишљања о новцу, шта би нас, дугорочно, могло усрећити:

Купујете превише ствари, а премало искуства

- Истраживање показује како искуство пружа више среће него материјалне ствари јер нас оно више повезује с другима. Разумијевање зашто искуство доноси више среће од материјалних ствари такође нам може помоћи да изаберемо више задовољавајућих врста искустава - кажу аутори напомињући како би, прије него што потрошимо новац на неко искуство, требали поставити ова четири питања:

Хоће ли ме то ујединити с другим људима?

Хоће ли то бити незаборавна прича које ћу се сјећати и година које долазе?

Да ли је то искуство повезано с оним ко сам или ко бих желио да будем?

Да ли је то јединствена прилика и нешто што нећу моћи да упоредим са било чим пре?

Сконцентрисанији сте на бољу зараду, него како да "купите" више времена

- Истраживања показују да људи с више новца не троше своје вријеме боље, на дневној бази. Богатији појединци троше више свога времена на активности повезане с већим степеном напетости и стреса, као што су шопинг, посао и вожња до посла - напомињу аутори.

Мислите да ће вас виле учинити срећним

У "Срећнијем новцу" научници се позивају на двије студије. У једној су пратили групу њемачких власника кућа пет година након што су их купили и сви су говорили како су срећнији с новим кровом над главом, али нису били срећнији и са својим животом. До истог закључка дошли су и истраживачи који су проучавали власнике кућа из Охаја за које се испоставило да нису ништа срећнији од оних који живе у изнајмљеним кућама.

- Чак у срцу Америке, чини се да становање игра малу улогу у успјешном остваривању среће - пишу ови аутори.

Допустите себи више добрих ствари

Када се досегне тачка материјалног засићења, она би потенцијално могла убити срећу.

- То је тужна стварност људског искуства: Што смо више изложени нечему, његов се утицај више смањује. Спознаја да имамо приступ предивним стварима нам поткопава срећу, смањујући тенденцију да цијенимо мале животне радости - наводе Дан и Нортон.

Улажете превише у себе, али недовољно у друге људе

С новцем је слично као и с љубави. Несретни сте када сте сами.

- У истраживању проведеном на више од 600 Американаца показало се да се на личну потрошњу троши највећи дио прорачуна. Но, количина новца коју посвећујемо себи није повезана и са срећом...Срећнији смо што више улажемо у друге - пишу аутори "Срећног новца".