latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:18 | Аутор: СРНА

Калинић: Родитељи нису свјесни значаја млијечних зуба

Приликом првог доласка код стоматолога уочено је да велики број дјеце има доста каријесних зуба, што показује да већина родитеља није свјесна значаја оралног здравља дјеце, као и млијечних зуба, рекла је специјалиста дјечије и превентивне стоматологије у Дому здравља Бањалука Драгана Калинић.

Многи родитељи погрешно мисле, додала је Калинићева, да млијечни зуби нису важни, јер ће се мијењати, те им треба указати на посљедице неадекватног одржавања оралне хигијене.

Она је навела да је, према овогодишњим подацима Института за јавно здравство Републике Српске, од укупног боја прегледане дјеце која крећу у први разред основне школе 77,93 одсто дјеце која имају каријес.

Према подацима овог института, од тог процента, 38,72 одсто дјеце имају каријес раног дјетињства.

"Каријес раног дјетињства је посебан облик каријеса на млијечним зубима, који се јавља након ницања зуба, те брзо напредује, без изражених субјективних тегоба. Карактеристише га појава вишеструких кариозних лезија код мале дјеце и дјеце предшколског узраста", објаснила је Калинићева.

Калинићева каже да родитељи често доводе дијете први пут код стоматолога када је већ присутна повреда зуба, бол или оток.

"Овакво стање усне шупљине може довести до поремећаја исхране због болова или недостатка појединих зуба, поремећаја говора, затим појаве дентоалвеоларних инфекција, те могућност оштећења заметка сталних зуба, поремећаја општег физичког развоја дјетета", указала је Калинићева.

Она је навела да се најчешће грешке јављају због недовољне обавијештености родитеља о одржавању оралног здравља, затим лоше навике у исхрани одојчета, због честе употребе угљених хидрата, исхране бочицом, ноћних подоја и употребе цуцле.

"Изузетно је важно указати на значај доласка родитеља са дјецом код стоматолога већ по ницању првог зуба, затим едуковати и мотивисати родитеље да брину о оралном здрављу дјетета и редовно посјећују стоматолога", нагласила је Калинићева.

Она је рекла да је потребно и да стоматолог родитељима објасни важност правилне исхране дјетета.

"Треба избјегавати давати дјеци сокове и друге заслађене напитке, нарочито ноћу. Дијете не треба да заспи са флашицом у устима, јер то повећава ризик за настанак каријеса. Уколико дијете користи цуцлу, не треба је заслађивати", навела је Калинићева.

Уколико се правилно одржава хигијена уста и зуба код дјеце и ако је исхрана уоброчена, односно ако дијете током дана има три главна оброка и двије ужине, тада је, каже Калинићева, довољно прати зубе два пута дневно, ујутро и увече прије спавања.