latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:13 | Аутор: СРНА

Љеворуки људи "склонији психотичном понашању"

Само десет одсто популације је љеворуко - наука није утврдила поријекло "љеворукости", али се гени и утицај околине наводе као најчешћи фактор.

Осим што им је мозак другачије повезан него код дешњака, научници су утврдили да су љеворуки људи "склонији психотичном понашању". Двадесет одсто особа склоних психозама су - љеворуке особе.

Научници са универзитета "Јејл" испитали су 107 особа са поремећајима у понашању. Једанаест одсто особа које пате од биполарног поремећаја и депресије су "љеворуки".

Међутим, код особа са психозама ситуација је нешто другачија. Чак 40 одсто шизофреничара радије користи лијеву руку.

Љеворукост се повезује и са низом неуролошких обољења. Иако је теза и даље у домену научних истраживања, љеворукост се доводи у везу са обољењима попут дислексије и промјене расположења.

Истраживања су спроведена на подручју педијатрије, а још нема конкретних закључака због чега су љеворуки људи склонији потешкоћама у развоју или дисфункцијама у раду мозга.

Научна теза гласи да већина људи за читање користи лијеву страну мозга, па је она, уједно, и доминантнија.

Код неких љеворуких особа, међутим, нема доминантне стране мозга, па из тога и произлазе компликације у вези са његовом употребом.

Добра вијест за љеворуке особе јесте да су мање склони обољењима попут тумора и артритиса.

Научници наводе да особе које радије користе лијеву руку другачије чују говор. Лијева страна мозга, која контролише рад десне руке, снажније реагује на сугласнике. Десна страна мозга, која контролише рад лијеве руке, боље реагује на самогласнике.

Зато је вјероватније да ће говор или пјесму која има изражене самогласнике (А,Е,И,О,У) љеворуке особе снажније доживјети од дешњака.

Љеворуке особе склоније су умјетности. Један од америчких часописа за психологију објавио је студију према којој су љеворуки људи, у односу на дешњаке, бољи у дивергентном размишљању.

Способнији су да рашчлане проблем, што је предуслов за стварање идеје, њену визуализацију и извођење.

Љеворуки су бољи у тенису, боксу и бејзболу. У свим спортовима у којима су спортисти окренути један према другоме, они имају знатну предност.

Ствар је једноставна. Љеворуки спортиста је навикао на десноруке противнике и често је против њих имао прилике да игра и тренира. С друге стране, дешњаци ријетко имају прилику да тренирају са љеворукима.

Ипак, љеворуки људи су страшљивији од дешњака. Стручњаци Британског друштва за психологију су истраживали ко се више боји.

Испитаницима су пустили исјечак из филма "Кад јагањци утихну" и посматрали њихове реакције. Показало се како љеворуки, ипак, више зазиру од неких сцена.

Љеворуки људи воле да попију. Годинама се сматрало да љеворуке особе имају већу тенденцију да развију зависност од алкохола, али се то показало као претјеривање.

Ипак, истраживање у ком је учествовало 25 хиљада људи из 12 различитих земаља показује да љеворуки људи заиста чешће воле да "завире у чашицу".