latinica  ћирилица
17/08/2015 |  20:19 | Аутор: 24sata.hr

Да ли је боље јутарње или вечерње туширање?

Око половина људи преферира јутарњи туш, а исто толико њих и вечерњи. Стручњаци савјетују да се код свакодневног туширања не користи увијек гел за туширање.

Навике туширања су индивидуална ствар, али са доступношћу воде већина људи у развијеном свијету данас се тушира свакодневно. Уопштено, туширање се сматра здравијим начином прања од купања, које подразумијева намакање у води препуној мртвих станица и прљавштине.

Стручњаци упозоравају како свакодневно туширање, колико год било пријатно и пожељно у доба великих врућина и појачаног знојења, није тако здраво за кожу јер исушује природне масноће које служе као заштита. Агресивна средства с пуно детерџента попут SLS-а (sodium laureth sulfate) те парабена могу узроковати прекомјерно исушивање, па и знојење те се савјетује тек повремено коришћење гелова за туширање, а чешће туширање с обичном водом.

Навике туширања су често и културолошке, па се на примјер у Азији људи чешће туширају навече, а у САД-у обично ујутро. У Европи таквих правила нема, па су љубитељи јутарњег као и вечерњег туширања у сличном броју.

Предности јутарњег туширања

Јутарњи туш разбуђује боље него кафа - поспјешује циркулацију и убрзава пулс, чиме тијело ставља у погон и омогућује бољу концентрацију ујутро.

Туширање ујутро боље је за људе с масном и нечистом кожом, будући да се по ноћи знојимо те се лучи себум, па он остаје цијели дан на површини коже и може зачепити поре. Савјетује се коришћење млаке воде.

Олакшава напетост у мишићима, па је туш ујутро одличан начин да смањите укоченост врата или бол у леђима.

Предности вечерњег туширања

Туширање навече одличан је начин опуштања након напорног радног дана или физичког вјежбања у послијеподневним или вечерњим сатима. Туш снижава крвни притисак и смањује стрес.

Вечерњи туш ће вам помоћи да брже заспите - то је потврђени лијек за несаницу јер дјелује умирујуће и даје сигнал тијелу да отпочне с отпуштањем мелатонина, хормона који подстиче сан.

Ваше плахте ће бити чисте ако се туширате прије спавање. Наиме, чак и да себе сматрате изузетно чистима, прљавштина, себум и мртве станице се накупљају на кожи.