latinica  ћирилица
17/08/2015 |  13:57 | Аутор: Агенције

Козметика је пуна отрова!

Многи препарати за хигијену и козметика садрже хемикалије од којих су неке опасне по здравље, показују истраживања.
Козметика садржи отровне хемикалије - Фото: Novosti.rs
Козметика садржи отровне хемикалијеФото: Novosti.rs

Жене свакодневно на себе, путем козметичких и хигијенских препарата, стављају отприлике 168 хемикалија! Ово показује посљедње истраживање једне америчке непрофитне организације. Они су упозорили да велики број хемикалија које се налазе у овим производима, ако се дуже користе, може да изазову многобројне здравствене тегобе, са чак и канцер!

Конзерванси којих су пуни козметички препарати могу узроковати велике проблеме - попут екцема, дерматитиса, и других алергијских реакција. С друге стране, поједини састојци у шминки и козметици могу да изазову проблеме са главобољом и неплодношћу.

Шминка обилује хемикалијама које продужавају њен вијек трајања, чувају боје и спречавају да се скидају са коже. Стручњаци упозоравају да су те хемикалије опасне за здравље јер већ и краткотрајна изложеност може повећати ризик од болести срца, изазвати умор, губитак памћења, проблеме с кожом.

Стара истраживања потврдила су да је једно до двоје људи алергично на козметику, али студија спроведена прије двије године указује на велико повећање алергичних особа.

Дезодоранси, антиперспиранти, шминка и лосиони за тијело, садрже пуно хемијских супстанци, а стручњаци у САД тврде да не постоји довољна контрола у производњи ових препарата. Тачније, правила о коришћењу дозвољених супстанци нису се мијењала од 1930. године!

Нови закон који је у припреми у САД даће Америчкој агенцији за лијекове (ФДА) већа овлашћења у контролисању произвођача, и онога што они у своје козметичке препарате стављају. За почетак, контролисаће се пет најштетнијих и по здравље најопаснијих хемикалија: diazolinidyl urea, lead acetate, methylene glycol-formaldehyde, propyl paraben i quaternium - 15.

Истовремено, у Европи је посqедњих година највише буре изазвао један састојак са ове листе - парабен. Он се налази у већини производа у најширој употреби, а под лупом се нашао због, сада већ основане сумње да изазива реакције на кожи, утиче на хормоне и у крајњем исходу може да доведе и до рака. Парабени су конзерванси који се додају свим козметичким, производима, од шминке и крема, преко шампона за косу и за купање, средстава за бријање, па до влажних марамица, укључујући и оне које се користе за бебе. Садрже их и сапуни и детерџенти, чак и храна.

Данска је недавно начинила први корак тако што је забранила све производе који садрже парабене за дjецу млађу од три године. У Француској је у припреми сличан пропис, док Европски савjет и даље поштује закључак свог Научног комитета да су парабени безбjедни, мада истовремено одобрава употребу све више производа који их не садрже. Проблем је, међутим, у томе што таквих производа, без парабена, још нема довољно на тржишту.

Непрофитна америчка радне групе истражила је да жене користе просјечно 12 козметичких производа дневно, који садрже око 168 различитих хемикалија. Мушкарци се мало мање "мацкају", али и поред тога, на себе стављају око 85 хемијских супстанци. Тинејџери, пак користе чак 17 различитих крема и препарата за један дан.

То је навело стручњаке и научнике да истраже шта се од хемикалија најдуже задржава у тијелу. Они су седам година контролисали крв и урин 20 тинејџера који су учествовали у истраживању. Открили су чак 16 хемикалија које утичу на хормоне, укључујући фталате и парабене!

- Велики дио хемикалија које се налазе у производима су вјероватно сигурни, али то не можемо са сигурношћу да знамо док не прођу одређене провјере, рекао је Скот Фабер, предсједник радне групе.

СЈЕНКА ЗА ОЧИ (садржи 26 хемикалија)

Најпроблематичнији: polythylene terephthalate

Могући ефекти на здравље: повезаност са настанком канцера, стерилитет, хормонска неравнотежа, оштећење органа

КРЕМЕ ЗА ПОТАМЊИВАЊЕ  (садржи 22 хемикалије)

Потенцијално штетни: ethylparaben, methylparaben, propylparaben

Нежељени ефекти: иритација, свраб, дисбаланс хормона

ЛАК ЗА НОКТЕ  (33 хемикалије)

Најштетнији: phthalates

Могуће посњедице: хормонска неравнотежа, проблеми са плодношћу, повезаност са канцером, одржавање трудноће

МЛИЈЕКО ЗА ТИЈЕЛО  (32 хемикалије)

Најзабрињавајући: methylparaben, propylparaben, polythylene glycol

Штетност по здравље: свраб, иритација, дисбаланс хормона

ДЕЗОДОРАНС  (32 хемикалије)

Најопаснији: aluminium zirconium, isoprophyl myristate

Нежељени ефекти: хормонска неравнотежа, оштећење органа

РУЖ  (33 хемикалије)

Најштетнији: polymethyl methacrylate

Могући споредни ефекти: алергије, повезаност са канцером

ЛАК ЗА КОСУ  (11 хемикалија)

Могуће штетни: octinoxate, isophthalates

Штетност по здравље: алергије, хормонска неравнотежа, иритација очију, носа и грла, промјена на нивоу ћелија

ШАМПОН  (15 хемикалија)

Најзабрињавајући: суsodium lauryl sulphate, propylene glycol, methylisothiazoline

Могући споредни ефекти: неуролошки дефекти фетуса, иритација, дефекти на оку

РУМЕНИЛО  (16 хемикалија)

Могуће штетни: ethylparabens, methylparaben, propylparaben

Нежељена дејства: свраб, иритација, хормонски дисбаланс

ПАРФЕМ  (250 хемикалија)

Најштетнији: benzaldehyde, toluene

Споредни ефекти: смањење квалитета сперме, повезаност са раком, дисбаланс хормона

ПУДЕР  (24 хемикалије)

Најштетнији: polymethyl methacrylate

Нежељени ефекти: ремети имуни систем, алергије, повезаност са раком