latinica  ћирилица
13/08/2015 |  17:23 | Аутор: Агенције

Нутритивни савјети о мастима погрешни већ деценијама

Још од седамдесетих година прошлог вијека гласи исти нутриционистички савјет: „Избјегавајте масти, посебно засићене“. Међутим, нова анализа „Британског медицинског дневника“ показала је да масти које се налазе у млијечним производима и месу не повећавају, како се раније мислило, шансу за дијабетес типа два, шлог или срчана обољења.
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Исхрана пак која садржи трансмасти, врста масти која се налази на пакованим грицкалицама и маргарину, може знатно да повећа ризик од срчаних обољења и доведе до преурањене смрти.

Закључци нове анализе у потпуној су супротности са већином савјета из седамдесетих и осамдесетих прошлог вијека, када је маргарин, који садржи трансмасти, сматран далеко здравијим него путер.

Налази такође могу и да послуже за измјену садашњих нутритивних смјерница којима се савјетује да засићене масти чине мање од 10 одсто дневне исхране.

Ипак, научници који су учествовали у истраживању желе и даље да буду опрезни.

„Сматрамо да наша анализа, иако је, несумњиво, дошла до одређених закључака, још није довољан аргумент да бисмо могли да позовемо на повећање дозвољеног уноса засићених масти“, каже Расел де Соуза, епидемиолог на Универзитету „Макмастер" у Канади и коаутор студије.

Унос вјештачких трансмасти повезано је са 30-одстотним повећањем ризика за срчане болести, попут инфаркта миокарда. Осим тога, исхрана богата овим мастима доводи до 18 одсто већег броја смртних исхода од срчаних болести.

Конзумирање већих количина засићених масти није пак повезано са срчаним болестима, дијабетесом типа 2 или преурањеном смрћу.

Негативни ефекти трансмасти нису претјерано изненађујући, пошто су бројна истраживања претходних година утврдила да доводе до повећаног ризика од срчаних болести, а доказано је чак и да доводе до слабијег памћења.