11/08/2015 | 15:23 | Аутор: Агенције
Чоколада ублажава симптоме Паркинсонове болести
Резултати истраживања њемачких научника показали су да конзумирање чоколаде може да ублажи поједине симптоме Паркинсонове болести, попут тремора, односно дрхтања.
У истраживању које је спровео научни тим са Технолошког универзитета у Дрездену, пацијенти, подијељени у три различите групе, током двије недјеље двапут дневно узимали су по 50 грама бијеле, млијечне и црне (85 одсто какаоа) чоколаде.
Научници су затим добијене резултате упоредили, а код особа које су конзумирале црну чоколаду уочени су блажи симптоми болести.
Паркинсонову болест изазива смањење лучења допамина у базалним ганглијима, дијелу мозга који има важну улогу у контроли вољних покрета.
Како какао садржи фенилетиламин, хемикалију која утиче на повећано ослобађање допамина, повећано конзумирање ове посластице дјелимично је ублажило поремећаје покрета пацијената.