latinica  ћирилица
09/08/2015 |  15:13 | Аутор: Б92

Од вируса најбоље штити прање руку

Ширење прехладе и других болести изазваних вирусима може бити успорено, уколико људи добију јасна упутства да морају редовно прати руке, кажу истраживачи.
Прање руку (илустрација) -
Прање руку (илустрација)

Они су открили да су особе које често перу руке рјеђе патиле од стомачних инфекција, рјеђе посјећивале љекара и тражиле рецепт за антибиотике.

Професор Пол Литл са Универзитета у Саутхемптону каже да овај "једноставан и јефтин" режим може смањити ризик од инфекције за око 14 процената.

Испитивање које је спроведено на 16.000 британских домаћинстава тестирало је ефикасност информисања људи о значају прања руку у спречавању преношења зараза током три зиме – од јануара 2011. до марта 2013. Сваке године испитивања, одржано је по четири предавања.

За потребе студије, истраживачи су испитали 20.066 одраслих особа, од којих је једна група пратила "часове", а друга не, а затим је праћена учесталост респираторних инфекција и трајање симптома код чланова обе групе.

Чланови групе која је слушала предавања разболијевали су се у 14 одсто мање случајева, од групе која није добијала информације о значају прања руку. Ризик од добијања грипа био је око 20 одсто мањи у првој групи, а потребе за љекаром и антибиотицима смањиле су се за чак 15 одсто.