latinica  ћирилица
04/08/2015 |  13:50 | Аутор: Б92

Женама је хладније у климатизованом простору

Мушкарци и жене раде у истим просторијама по читав дан. Некима је сасвим пријатно, док се други смрзавају. Звучи чудно? Не, пошто су према новој студији, температуре у радном простору прилагођене мушком метаболизму, пише Њујорк Тајмс.

Истраживачи (иначе, мушкарци), смјестили су 16 жена у двадесетим годинама живота у коморе за дисање и мјерили њихову температуру, тако што су прогутале пилуле са термометром.

Испоставило се да је њихов метаболизам у просјеку 20 до 32 одсто спорији у односу на графикон који је кориштен за дизајнирање температурног плана зграда шездесетих година. Тај графикон одређује температуру која прија просјечном 40-годишњем човјеку од 80 кг, који носи одијело и кравату.

Данас је тај модел врло погрешан, сматра један од аутора студије Борис Кингма. Он каже да женама више одговара температура од 24 степена Целзијуса, а мушкарцима 21, колика је и просјечна температура у савременим канцеларијама.

Мушкарци у одјелима и са краватама, требало би да "скину нешто од гардеробе", сматра Кингма, док други савјетују системе у којима се радницима омогућава да сами подешавају температуру у својим "боксовима".

Потребно је пронаћи нове идеје, јер "феномен жена које се смрзавају на радном мјесту постаје врло очигледан", каже један од истраживача.