latinica  ћирилица
02/08/2015 |  15:54 | Аутор: Агенције

Како да извучете максимум из веганске исхране?

Веганска исхрана има бројне предности, али само ако се оброци пажљиво планирају и оставља се простор за све намирнице биљног поријекла.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Ако упорно једете само пиринач, хљеб и кромпир, морате промјенити нешто у свом животу. Ево како да добијете максималну нутритивну вриједност из хране.

1. Једите много поврћа и воћа на разне начине.

2. Набавите добар вегански кувар и спремајте оброке кад год можете.

3. Оброке који су погодни за замрзавање направите у већим количинама, како бисте их имали при руци кад год сте гладни, а немате времена. У супротном ћете вјероватно посегнути за грицкалицама.

4. Напуните кухињу здравим масноћама у виду орашастих плодова, сјеменки, различитих уља, као и махунаркама.

5. Користите природни заслађивач попут датула и јаворовог сирупа у кувању. (Мед није вегански производ.)

6. Обезбједите протеине у сваком оброку: тофу, пасуљ, сочиво, леблебије, или купите неки протеински суплемент за вегане.

7. Немојте мјењати месо у исхрани вјештачким верзијама направљеним од соје и сличних прерађених састојака. Такви оброци обично имају превише соли и масноће и од њих сигурно нећете бити здравији.

8. Немојте претјеривати са шећером. Сведите га на минималан ниво, како не бисте стално осјећали нападе глади. Не заборављајте да морате јести више. Веганска храна је мање калорична, па немојте гладовати.

9. Немојте јести грицкалице, бијели хљеб и тјестенине. Држите се квалитетних намирница, попут интегралног раженог хљеба, овсених пахуљица, интегралног пиринча и хељде.