latinica  ћирилица
02/08/2015 |  15:41 | Аутор: Агенције

Шта се заиста крије у вашој пасти за зубе?

Када бирате пасту, размишљате о цијени, паковању и томе има ли ефекат избјељивања, зар не? Ипак, то није довољно – састав је далеко важнији!
Паста за зубе (Фото: Thinkstock) -
Паста за зубе (Фото: Thinkstock)

Прво правило

Осим ако немате осјетљиве зубе и десни, једини састојак који вам треба је флуорид.

Према подацима Фондације за дентално здравље Велике Британије, ваша паста за зубе треба да садржи 1.350-1.500 дијелова по милиону који би штитили глеђ од каменца и киселине. Ако је осјетљивост ваш проблем, онда ће вам помоћи састојак стронцијум-хлорид, који ће блокирати и ублажити бол.

Избјељивање зуба пастом

Телевизијске рекламе за пасте за зубе апелују да сви производи успјешно избјељују зубе и да ће вам њиховим коришћењем, осмијех бити блистав и бијели. Међутим, пасте не могу да мјењају вашу основну боју, за то вам је потребан стоматолог. Умјесто пасте, исперите зубе содом бикарбоном и примјетићете да су вам зуби бјељи него раније.

Није све у лијепом мирису

Ако се од вашег даха, колеге у канцеларији трзају, покушајте са пастом која нема посебан мирис, али садржи антибактеријску супстанцу триколсан. И не заборавите да истрљате и језик, јер се доста бактерија крије на вашем језику.

Више пјене не значи бољи ефекат

Пасте за зубе стварају пјену захваљујући натријум додецил сулфату, који функционише као сапуница која спира нечистоће након оброка. Међутим, она може да буде повезана и са чиревима у устима, који се стварају људима са осјетљивим деснима.

Ако вам ово звучи познато, купите пасту која не садржи натријум додецил сулфат, како бисте одржали своје усне у врхунској форми.

Пазите на грумуљице

Грумуљице у пастама се стварају захваљујући хидратисаном силицијумом-оксиду, абразиву који се користи у борби против каменца. Чувајте се брендова који обећавају да елиминишу тешке мрље, јер често садрже чврсте грумуљице који могу да оштете глеђ.